Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Mustafa Cerić: Thank You America! Dodik nije više Dodik!

0

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić je osudio govor mržnje i neprijateljstva prema ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack koji je uslijedio od predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika nakon uvođenja sankcija.

 

Cerićevo saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.

Your Excellency Madam Maureen Cormack,
Welcome to Bosnia!

THANK YOU AMERICA! DODIK NIJE VIŠE DODIK!

Ambasadorica Maureen Cormack je više nego PERSONA GRATA. Ona je prijatelj Bosne i svih Bosanaca. A Bosna voli i poštuje svoje prijatelje. Bosna ne prihvata da se o njenim prijateljima ružno govori. Zbog toga osuđujem Dodikov govor mržnje i neprijateljsva prema ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Mrs. Maureen Cormack.

Dodik je PERSONA NON GRATA u ovoj Bosni zato što koristi svaku priliku da Bosnu lažno kleveće i o Bosni izmišlja laži. Dodik nema ništa protiv što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov miješa u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. Niti mu smeta što se Srbija miješa, jer to za njega nije strana zemlja. Ali to meni smeta. Smeta mi što se Rusija miješa u moj život u Bosni zato što je Rusija na neki način saučesnik u genocidu protiv mog naroda, moje zemlje i moje države. Smeta mi i što se Srbija miješa u moju Bosnu, jer kad god se Srbija umiješala Bosna nije bila mirna. A sve dok Bosna nije mirna, nije miran ni Balkan ni Evropa ni svijet.

Dodik mora da shvati da Bosna nije obična zemlja. Bosna je najljepša zemlja na svijetu i najvažnija granica za Istok i za Zapad. Ne pripada Bosna ni ovom ni onom, već Bosna pripada samoj sebi, odnosno Bosna pripada onome ko je voli. Dodik ne voli Bosnu i zato ona ne pripada njemu, niti on pripada njoj. Dodik Bosnu mrzi. Dodik se javno odriče bosanskog pasoša. Dodik voli srbijanski pasoš. Svako ima pravo da voli to što voli i da ide tamo gdje mu se ide. Bosna voli sebe i one koji nju vole. Bosna ne voli da ikud ide. Bosna voli svoje mjesto i ne da nikome da joj otima i krade njenu imovinu. Valjda je to svima jasno osim Dodiku, koji očito ima problem sa sluhom i sa vidom. Dodik ima problem da shvati da je voz drugi puta zaustavljen – u Bosni. Drago mi je što je Dodik ipak čuo da voz, koji je krenuo iz Beograda, ne može preći preko Drine.

Hvala Americi, koja ima pravo da se miješa u Bosni zato što je dokazala da voli Bosnu i sve njene narode bez obzira na vjeru i naciju. To zna i Dodik, koji je onomad došao na vlast u manjem bosanskom entitetu zahvaljujući Americi. To svi znaju i priznaju osim Dodika, koji boluje od Edipovog kompleksa u vidu ljubavi prema jednom ocu i antagonizmu prema drugom, kao reakcija na očevu autoritarnu snagu. Nažalost, ruski otac je preslab da bi mogao izliječiti Dodika od te opake bolesti. Najbolje bi bilo da se sam Dodik liječi tako što će se više puta okupati u hladnom Vrbasu da sapre virus, koji mu uzrokuje upalu mržnje i mrzovolje.

U međuvremenu pozivam sve Bošnjake/Bosance da ostanu mirni i sabrani. Ovo nisu obična vremena. Dodik slavi svoj poraz na međunarodnoj sceni. Ali mi nemamo razlog ni za kakvu slavu. Mi imamo obavezu da radimo za mir i sigurnost u Bosni. Volio bih zato da se ne kažnjavaju samo oni koji aktivno ili agresivno krše privremeni Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu, već i oni koji pasivno i nemarno “krše” Dejtonski mirovni sporazum tako što ništa ne rade da Bosna ostvari svoj san, a to je da bude dio sigurnosti NATO-a i integralni dio evropskih država i nacija.

Možda su opasniji za Bosnu oni koji ne rade savjesno i odgovorno državni posao za koji su plaćeni nego oni koji rade na rušenju države. Njihov nerad je razlog što neki dižu ruku na suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Volio bih da o ovome dobro razmisle Bošnjaci/Bosanci koji imaju vlast, čast i odgovornost da podižu i snaže državu Bosnu i Hercegovinu za sve njene građane.

Amerika im je održala lekciju! Nadam se da su je Bošnjaci/Bosanci shvatili! Nadam se da to neće likovati, već vrijedno raditi da dokažu da su vrijedni američkog poštovanja i prijateljstva

Izvor Faktor

Odgovori

84 queries in 0.785 seconds.