NA DANAŠNJI DAN – Napad na Bošnjake prilikom bajramskog mirnog pohoda Šehitlucima u tzv. zapadnom dijelu Mostara

U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanović, dok su Seid Maksumić i Safet Radoš teško povrijeđeni, a lakše povrede zadobile su 22 osobe. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

 

 

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne”, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

Oni su 10. februara 1997. godine u 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od nekoliko stotina Bošnjaka u Liska parku u Mostaru uslijed čega je smrtno ranjen Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš teško su povrijeđeni, dok je lakše povrede zadobilo dvadeset dvoje ljudi. Tom prilikom je bio ranjen i tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić. Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru.

Komentari su zatvoreni