Home Novosti BiH Na današnji dan ubijen heroj odbrane Žepe Avdo Palić

Na današnji dan ubijen heroj odbrane Žepe Avdo Palić

Na današnji dan, 5. septembra 1995. godine ubijen je komandant Armije RBiH i heroj odbrane Žepe, Avdo Palić, piše Patria.

Njega je iz vojnog zatvora Vanekov mlin u Bijeljini u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac, i od tada mu se gubi svaki trag. Zbog toga se smatra da je Palić ubijen baš na ovaj datum.

Pukovnika Armije R BiH i komandanta odbrane Žepe Avdu Palića, 27. jula 1995. godine zarobio je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića.

Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle mu se gubi svaki trag.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001. godine ali nisu bili identificirani sve do avgusta 2009. godine.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.

Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

U haškoj presudi general Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalifikovano je i ubistvo pukovnika Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe.

SAFF

Previous articleSestre Bektić u ljetnom izdanju na predivnom jezeru Perućac (FOTO)
Next articlePOGLEDAJTE ŠTA JE ENIS IMAMOVIĆ ODGOVORIO NEBOJŠI KRSTIĆU NA NJEGOVU IZJAVU DA JE „HIDŽAB MALTRETIRANJE I OBESPRAVLJENJE ŽENA“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.