Čuvajmo Srebrenicu

Na Facebooku se pojavila nova sigurnosna prijetnja

Facebook je omiljena zabava za više od dvije milijarde ljudi, ali Facebook je isto tako omiljena meta za hakere koji neopreznim i vrlo često naivnim korisnicima nastoje ukrasti privatne podatke ili kompletan profil na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu.

 

Baš zato je oprez i te kako potreban, pogotovo u situacijama kada primate “kritične zahtjeve” ili poruke, što je slučaj s novom “phishing” prijetnjom koja je otkrivena na Facebooku. Znamo da većina razmišlja “ma neće baš mene”, ali zaista nije zgorega pripaziti.

Napadači za ovaj “phishing” napad koriste opciju “Prijatelja od povjerenja”, koja na Facebooku postoji još od 2013. Riječ je o tri do pet osoba koje možete odabrati, a koje ćete kontaktirati u slučajevima kada je riječ o povjerljivim opcijama, između ostaloga i onoj kada trebate “spasiti” vaš korisnički račun na Facebooku.

Upravo ovu opciju, za koju se nadamo da vam nikada neće zatrebati, koriste hakeri kako bi npali vaš korisnički račun, zato doista pripazite na sljedeći scenarij koji je otkriven.

Ako primite poruku od vašeg navodnog kontakta, a zapravo hakera, kako ste upravo vi “prijatelj od povjerenja” i morate pomoći u otključavanju kompromitiranog računa, najbolje je da navedenog prijatelja od kojega ste navodni primili poruku kontaktirate direktno.

Ali, ne putem Facebooka, jer na ovoj platformi će hakeri sve vrlo uspješno zamaskirati stoga nećete znati s kim zapravo komunicirate, nego putem neke druge aplikacije za komunikaciju ili ako možete direktno telefonom. Ako vaš prijatelj ne zna ništa o navodnom slanju zahtjeva za obnavljanjem računa, jasno je da se radi o prevari…

Ne provjerite li istinitost poruke i navodni sigurnosni kod za obnovu računa, hakeri vam mogu, pomoću opcije “zaboravio sam lozinku” kompromitirati i vaš korisnički račun, a da vi o tome nemate baš nikakvih saznanja, potom i vaš Facebook račun koristiti za “phishing” napade na ostale Facebook korisnike. Više o ovom vrlo neugodnom napadu pročitajte na portalu AccessNow i budite vrlo, vrlo oprezni kada je u pitanju korištenje naprednih ili sigurnosnih postavki na Facebooku.

Loading..