Načelnici bajramskim paketićima obradovali učenike škole u Potočarima

Načelnici sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić i Tešanj Suad Huskić, drugog dana Ramazanskog bajrama, posjetili su područnu školu u Potočarima, gdje su učenicima te škole uručili bajramske paketiće.

Školu pohađa oko 120 djece bošnjačke nacionalnosti, a uručenje paketića bio je i povod da se prvi put u ovoj školi organizirao kulturno-umjetnički program u povodu Bajrama, kojeg su pripremili učenici škole zajedno sa nastavnicima.

Pored načelnika Efendića i Huskića, svečanosti su prisustvovali i doskorašnji načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković i Alija Tabaković, novoizabrani predsjednik Skupćine Općine Srebrenica, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir Peštalić.

Područna škola Potočari jedna je od rijetkih na teritoriji manjeg bh. entiteta u kojoj je zastupljena nacionalna grupa predmeta. Nejasno je zašto tako nije i u svim drugim mjestima, gdje se bošnjačka djeca i njihovi roditelji bore da uče maternji jezik, kao što je slučaj u Kotor Varoši, Novoj Kasabi, Konjević Polju… Vjerovatno je to zbog toga što se škola nalazi u Srebrenici.

Bilo kako bilo, činjenica je da povratnici u manji bh. entitet bošnjačke nacionalnosti nikada neće prihvatiti ono što im nameću vlasti manjeg bh. entiteta i da će istrajati u borbi za svoja osnovna ljudska prava.

Prilikom posjete Potočarima, načelnici Efendić i Huskić obišli su i Memorijalni centar Potočari, gdje su na Dan šehida proučili Fatihu i odali poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

Također, posjetili su i nanu Fatu Orlović u njenoj porodičnoj kući u Konjević Polju i čestitali joj Bajram uz mnogobrojne druge goste koji su došli da sa ovom bh. heroinom podijele radost Bajrama.

Izvor: Faktor

Komentari su zatvoreni