Čuvajmo Srebrenicu

Najveće svjetske sile podržavaju Željka Komšića i njegovu borbu protiv Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sastao se u ponedjeljak u 11 sati sa ambasadorima SAD Ericom Nelsonom i Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom.

Početak sastanka otvoren je bio za snimatelje i fotoreportere a nakon sastanka je izdato saopćenje za javnost.

Komšić će se 29. augusta u Beogradu sastati s predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Nije precizirano da li će i ovo biti tema njihovog susreta.

A sastanak sa ambasasorima SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini biće organizovan, pak, dan uoči održavanja zakazane vanredne i redovne sjednica Predsjedništva BiH gdje bi osim Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) trebalo da se raspravlja i o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U intervjuu za RTRS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, a da će Republika Srpska nakon 5. septembra da odluči kako će se dalje ponašati u odnosu na BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović jasno dali do znanja kako nema podrške imenovanju SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara ukoliko prije toga ne bude dogovoreno usvjanje i slanje prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel, za što su dobili i podršku zvaničnika State Departmenta Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju.

(SB/Vijesti.ba)

Loading..