Najveći iftar na Balkanu: U Konjević Polje stiže više od 7.000 postača iz cijele BiH i dijaspore

U bratunačkom naselju Konjević Polje, 22. juna ove godine, u organizaciji Udruženja građana Podrinje i medžlisa u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Bratuncu, bit će organizovan drugi po redu iftar pod nazivom „Bošnjaci na Drini“ na kojem će prisustvovati više od 7.000 postača iz cijele BiH.

 

 

Organizatori smatraju da će ovo biti najbrojniji iftar na Balkanu. Pored Bošnjaka povratnika, i građana iz cijele BiH i dijaspore, očekuje se dolazak mnogobrojnih predstavnika Islamske zajednice i vlasti, predvođenih reisu-l-ulemom Husein efendijom Kavazovićem i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

-Ovaj iftar je snažna poruka odlučnosti Bošnjaka da budu svoji na svome, da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu i dokaz da Bosne i Hercegovine ima tamo gdje ima Bošnjaka. Mi na ovaj način želimo pokazati da Podrinjci imaju puno toga pozitivnog i lijepo da pokažu i želimo se okupljati i družiti oko ovako finih i pozitivnih događaja. Naš najodabraniji mjesec, koji je i mjesec druženja, je idealna prilika za to, kazao je za Bportal.ba doc. dr. Elmir Jahić, predsjednik Udruženja građana Podrinje.

Istakao je da ovaj iftar ima simboličnu vrijednost, jer će se postači okupiti u Konjević Polju, mjestu gdje je izvršen stravičan zločin i genocid, a sada, više od dvije decenije, na istom mjestu se rađa život i slave pozitivne vrijednosti.

Prema Jahićevim riječima, bit će organizovani brojni autobusi iz povratničkih mjesta u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Vlasenici, ali i iz nekih mjeseta u Federaciji BiH, kao što su Srebrenik, Tuzla, Sarajevo…

Prije iftara će biti upriličen kulturno-vjerski program, tokom kojeg će nastupiti horovi, ali i povratnička djeca.

Inače, prošle godine je organizovan prvi put iftar u Konjević Polju, na kojem je prisustvovalo oko 4.000 ljudi.

 

 

(Bportal.ba)

Komentari su zatvoreni