Nana Orlović još čeka pravdu: Ustavni sud kaže da joj nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje

SARAJEVO, (Patria) – Institucija ombudsmana neće se miješati u proces odlučivanja sudova, a u vezi imovinsko pravnog zahtjeva nane Fate Orlović, piše Patria.

Odgovor je ovo iz Ministarstva ljudskih prava na pitanje poslanika Denisa Bećirovića (SDP).  Bećirović je naime ranije upozorio na kršenje elementarnih ljudskih prava bh. građanke nane Fate Orlović kojoj je u dvorištu kuće izgrađena pravoslavna crkva.

– Kada bi nekome u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću, Travniku ili u drugim gradovima BiH palo na pamet da na tuđoj imovini izgrade inat vjerski objekat, bio bi osuđen od samih građana tih gradova – istakao je poslanik Bećirović

Podsjetio je da je to pitanje aktuelno već nekoliko godina, ocijenivši istovremeno da je žalosno što se o tom problemu još  govori u drugoj deceniji 21. stoljeća.

Ombudsmani zaključuju da postoje elementi koji upućuju da se radi o povredi prava na suđenje u razumnom roku. Podsjećamo, slučaj je na Ustavnom sudu BiH, a nakon što je podnesena apelacija 2014. godine, a odluka je donesena 28. sepetembra 2017. i kaže se da nije povrijeđeno parvo apelanta Fate Orlović na pravično suđenje!

Ministrica Semiha Borovac ranije je potvrdila da u Ministarstvu od 2014. nije bio niti jedan zahtjev niti bilo kakva aktivnost koja bi uključivala to ministarstvo u slučaj rješavanja tog pitanja koje je vođeno po imovinskopravnom zahtjevu
Fate Orlović.

Ipak od nadležnih sudskih organa zatražena je informacija o statusu tog predmeta te je iz Osnovnog suda u Srebrenici potvrđeno da je od odluke Vrhovnog suda Republike Srpske iz 2014., kojim je meritorno odbijena tužba tužiteljice Fate Orlović, predmet arhiviran te novi nije pokrenut.

Već 15 godina Fata Orlović iz Konjević Polja od različitih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kaže, traži pravdu. Crkva izgrađena još 1996. godine u njenom dvorištu i danas je tu.

Inače, postojao je još jedan slučaj kada je izgrađena džamija na području općine Bradina i zahvatala je srpsku zemlju, ali taj objekat je srušen.

 

 

Izvor: Patria

Komentari su zatvoreni