Nastavak sjednice Skupštine opštine Srebrenica: Odbornik nije i direktor

Uz vraćanje rada lokalnog parlamenta u zakonske okvire, Tabaković i Cvjetinović kažu da se problemi svih Srebreničana mogu riješiti samo dogovorom

 

Danas je nastavak sjednice Skupštine opštine Srebrenica, započete 26. aprila kada je promijenjena skupštinska većina, koju više ne čine odbornici SNSD-a, nego četiri odbornika SDA, bivši članovi tzv. kluba povratnika, jedan odbornik Stranke za BiH, jedan odbornik SDP-a, dva odbornika SDS-a, te po jedan odbornik SRS-a, PDP-a i Pokreta za preokret.

Takođe, predsjednik lokalnog parlamenta postao je, umjesto Hamdije Fejzića (kojeg je Predsjedništvo SDA smijenilo i s mjesta predsjednika OO SDA Srebrenica), Alija Tabaković, koji objašnjava da je u dosadašnjoj skupštinskoj većini bilo osam srpskih predstavnika i tri bošnjačka.

Nespojive stvari

“Sada je šest Bošnjaka i pet odbornika srpske nacionalnosti, uz mogućnost da nam se i odbornik DNS-a priključi”, ističe Tabaković, napominjući da je na prošloj sjednici imenovan novi v.d. direktora Doma zdravlja, a na današnjoj bi trebalo da se imenuju i v.d. direktori Centra za socijalni rad, Obdaništa, Radio Srebrenice, Doma kulture i Turističke organizacije.

Tabaković juče nije htio pominjati ime nijednog kandidata (sinoć su se o njima trebali voditi pregovori), ali tvrdi da je moguć ostanak nekog od onih koji su sada na toj funkciji.

“Prije nešto više od mjesec je donijeta odluka o raspisivanju konkursa za sve direktore javnih institucija čiji je osnivač Opština”, podsjeća Tabaković, dodajući da su na jednoj od prethodnih sjednica skupštinskog parlamenta imenovane direktorima osobe od kojih većina ne ispunjava uslove ni da budu vršioci dužnosti.

“Mi moramo otkloniti te anomalije, pogotovo što je sada nova skupštinska većina”, kaže Tabaković, navodeći primjer iz bošnjačkog korpusa:

“Neopravdano je, govorim o bošnjačkim pozicijama, da njihovi nosioci žive van Srebrenice iako nemaju nijedan razlog za to. Nije dobro ni da odbornik istovremeno bude i v.d. direktora opštinskog preduzeća. To je čisti sukob interesa, to je nespojivo. Time se šalje dvolična slika u javnost”, smatra Tabaković, napominjući da u konkretnom slučaju misli na Timu Efendić, koja je i odbornica i direktorica Obdaništa.

S druge strane, dodaje, direktori iz srpskog bloka uglavnom su oni iz SNSD-a, koji više ne čini većinu.

Otklanjanje nepravilnosti

Tabaković o opredjeljenju nove skupštinske većine da ključne funkcije u Srebrenici vrše osobe koje sa svojim porodicama tamo žive, ne želi govoriti kao o nečem posebnom.

“Ono što bi trebalo da bude osnovno, kod nas se hoće predstaviti uspjehom! Postoji milion stvari oko kojih se, vjerovatno, nećemo moći složiti: oko prošlosti, genocida, karaktera rata. Nisu mogli ni naši prethodnici, moguće je, neće ni oni koji će doći iza nas, ali gorući problemi stanovništva treba da budu u centru interesa svih i njih moramo rješavati dogovorom. Inače, građanima Srebrenice ne može biti bolje, bez obzira na to kojem narodu pripadaju”, kaže Tabaković, a slično govori i Momčilo Cvjetinović iz SDS-a, prema kojem je promjene direktora trebalo davno izvršiti.

“Bilo je raznih nepravilnosti, ali mi smo prelazili preko njih. I ćutali smo, ćutali, ali očito da tako više ne može. Ljudi koji nisu sposobni i koji ne poštuju zakone neće imati našu podršku, ma koje stranačke pripadnosti bili. Isto je i s upravnim odborima, kojima je istekao mandat kada i skupštini. I oni treba da idu na konkurs, što se do sada nije poštovalo. Eto, Dom zdravlja nije imao UO dvije godine”, tvrdi Cvjetinović.

 

Oslobodjenje

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close