Nastavljeno suđenje Naseru Oriću: Zatekli tijelo, ali bez krvi

0

U kući smo zatekli dva tijela i municiju, a vojnici koji su ušli sa mnom prepoznali su tijelo Mitra, zvanog Slikar, kaže svjedok.

Svjedočenjem svjedoka odbrane Sabahudina Tutundžića i Fikreta Mustafića,danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Vijest od kurira

Prvo je svjedočio Sabahudin Tutundžić koji je na početku rata živio u Bratuncu, tačnije, u selu Poloznik. Ispričao je kako su on i dvadesetak boraca formirali lokalnu liniju odbrane u selu, te da im je komandant bio Šemso Husić. Naveo je kako su 13. decembra 1992. obaviješteni od kurira da će sutradan imati akciju Kunjerac, u kojoj će im pomagati još dvije grupe.

– Tada niko nije mogao doći ni iz Srebrenice ni iz Cerske na Kunjerac, jer nisu mogli preći preko Sase koju su držali Srbi, kazao je Tutundžić, te nastavio priču o zadatku koji su dobili, tačnije, napadu na tri kuće.

– Oko pet sati ujutro otvorila se vatra nakon što je jedan naš vojnik upao u minsko polje, i aktiviravši minu, privukao pažnju na nas. Potom su na nas vatru otvorile srpske snage, a naš komandant Husić ispalio je zolju u gornji dio jedne od tri kuće. Tog dana je Šemso Husić i poginuo, pogođen je u ruku, te u predjelu srca. Kada smo ušli, u kući smo zatekli smo dva beživotna tijela i municiju. Vojnici koji su ušli sa mnom u kuću, govorili su da je mrtvo tijelo Mitra, zvanog Slikar. Počeli smo ga okretati, ali nije bilo nikakve krvi oko njega, ispričao je Tutundžić.

Potom ga je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić upitao koliko ih je ušlo u kuću, te da li se sjeća imena onih koji su ušli. Tutundžić je odgovorio da je ušlo njih 10-ak, te da se sjeća da su ušli Ferid Mehić i Salko Ahmetović, za kojeg navodi da je prepoznao Mitra Slikara. Za drugooptuženog Muhića, Tutundžić je rekao da ga nije vidio 14. decembra 1992. niti na okupljanju grupa niti na napadu na Kunjerac.

Muškić nije bio tu

Tužilac Miroslav Janjić kazao je da “zadržava pravo da Tutundžića pozove u direktno ispitivanje”.
Potom je svjedočio Fikret Mustafić, zvani Šiptar, kojem su predočeni podaci zaštićenog svjedoka O1, za kojeg je rekao da ga ne poznaje i da niko s tim imenom nije bio u TO Cerska.

– Aliju Muškića nikada nisam vidio sa puškom u rukama na liniji, kazao je Mustafić.
Podsjetimo, svojevremno je zaštićeni svjedok 01 tvrdio da mu je Alija Muškić bio komandir u spomenutim akcijama. Mustafić je također naveo kako nikakve komunikacije nisu imali sa Srebrenicom do januara 1993, odnosno dok nije oslobođena Kravica.
Naredno ročište zakazano je za 28. mart.

 

Oslobodjenje.ba

Odgovori