Ne zaboravi Marš smrti i pridruži se Maršu mira

Iz smrti nastade nada, iz opasnosti poruka tolerancije, iz straha pogled u bolje sutra. Ovako bi se mogao objasniti Marš mira, dio obilježavanja godišnjice pada Srebrenice i genocida nad Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom gradu.

 

 

A tog ljeta 1995. godine veliki broj Bošnjaka iz ovog grada je pokušao izbjeći smrt zaputivši se teškim i opasnim stazama prema Tuzli. Iza njih su bile godine opsade, napada, gladi, žeđi, oko njih meci, granate i neprijatelji koji su im željeli oduzeti živote.

 

Mnogima je, nažalost, bila takva sudbina i sada njihovi nišani opominju na ono šta je bilo. Mali broj Srebreničana uspio se spasiti uputivši se Maršem smrti stigavši u Nerzuk, na slobodnu teritoriju.

marš smrti

Da,se nebi zaboravilo svake godine preživjeli sa prijateljima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i iz cjelog svjeta kreću na Marš mira da pokažu da nas je ostalo živih, da je naše mjesto ovamo, da se vraćamo, da su mjesta kroz koja prolazimo naša sveta mjesta, jer ne smijemo zaboraviti kosti naših ljudi. Prolazi se pored više od 40 masovnih grobnica koje su se nalazile na tom pravcu. Da posjetimo na sve koji su izgubili svoje živote i da ih nismo zaboravili.

 

Marš mira je manifestacija kojom šaljemo poruke mira i suživota, ali da se poginuli i stradanja neće zaboraviti.

 

Prijavi se za Marš mira i ne dozvoli da se zaboravi.

Link za prijavu:  http://prijava.marsmira.org/

Za prijavu grupa email: marsmira@gmail.com

Komentari su zatvoreni