NEĆE BITI POSEBNE SJEDNICE O DAVIDU, OPOZICIJA U RS-u NA NOGAMA: “Strašno, Izvještaj za Srebrenicu Dodiku važniji od života…”

0

Neće biti posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o slučaju Davida Dragičevića. Odlučio je to Kolegijum NS RS. To predstavlja presedan, grubo narušavanje Ustava, zakona i Poslovnika, smatra poslanik PDP-a Adam Šukalo.

Odluka Kolegijuma NSRS da odbije zakazati novu posebnu sjednicu na kojoj bi bilo raspravljano o slučaju “David Dragičević” predstavlja presedan, grubo narušavanje Ustava, zakona i Poslovnika, smatra poslanik PDP-a Adam Šukalo.
Šukalo ističe kako je NSRS vladajućoj koaliciji i režimu u RS-u poslužio da još jednom uzurpiraju nadležnosti koje nisu poslovnički definisane.

– Kolegijum NSRS danas je po članovima 171. i 172. Poslovnika bio dužan samo da konstatuje zvanični prijedlog i radni materijal koji je došao od 28 poslanika i utvrdi termin održavanja sjednice, jer poslanici razmatraju i dnevni red i odlučuju o tome da li će do te sjednice uopšte i doći – kaže Šukalo.

Međutim, kako navodi, predsjednik NSRS uzurpirao je nadležnost i na glasanje stavio dnevni red same posebne sjednice, iako o tome Kolegijum uopšte nema pravo da se izjašnjava.

Šukalo je povukao paralelu sa zahtjevom predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je prije manje od mjesec dana zatražio održavanje posebne sjednice na kojoj je bio razmatran Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. Tada, naglašava Šukalo, članovi Kolegijuma nisu glasali o dnevnom redu, već su samo zakazali termin.

– Svaki put kad ovlašteni predlagač da prijedlog, Kolegijum o njemu ne može raspravljati, već ga samo upućuje u parlamentarnu proceduru. Međutim, danas se desio presedan, grubo narušavanje Ustava, zakona i Poslovnika, te je Kolegijum NSRS sebi dao za pravo da odluči da uopšte ni ne bude sjednice – dodaje Šukalo.

Napominje kako će poslanici iz opozicije preduzeti određene korake i u svakom slučaju neće odustati od zakazivanja posebne sjednice.

– Dokazat ćemo vrlo brzo da je sve ovo što je gospodin Čubrilović naveo u saopštenju koje je poslao medijima potpuna laž i da je danas uvedena praksa, kakva recimo nije bila prije manje od mjesec dana kad je predsjednik RS-a tražio posebnu sjednicu – zaključuje Šukalo.

Odgovori