NEDŽAD AHATOVIĆ ZATRESAO REGION: “Ako Rusija povuče taj potez, dovest će u pitanje POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE!” (VIDEO)

Kada je u pitanju dolazak prve grupe njemačkih vojnika u BiH u okviru misije ALTHEA, Ahatović smatra kako je to čin kojim se nastoji smiriti kako javnost u BiH, tako i u Evropi, obzirom da je posljednjih par mjeseci bilo ozbiljnih članaka vezanih za situaciju na Zapadnom Balkanu, a posebno iz Njemačke.

– “Njemačka vlada je pokazala inicijativu kako bi umirila vlastito javno mnijenje. Da nije beznačajno pokazuje i reakcija Ambasde Ruske Federacije u BiH, posebno u kontekstu dolaska njemačkih vojnika u BiH. Ruska Federacija je dala u naznake mogućnosti stavljanja veta na produživanje misije EUFOR-a”, kazao je Nedžad Ahatović.

Ahatović navodi da se Miloradu Dodiku ne sviđa dolazak njemačkih vojnika u BiH, jer su u historiji pomagali određene grupacije koje su pravile genocid nad srpskim stanovništvom.

– “Pitam se kako mu ne smetaju mađarske trupe koje su isto radile u Vojvodini. Rusija stavom da bi mogla staviti veto na mandat EUFOR-a želi pokazati da još uvijek može uticati na međuanarodna pitanja. Time se odmiču od podrške Dejtonskom sporazumu što dovodi u pitanje RS i čitavo ustrojstvo BiH. To će otvoriti politička, ali i vojna pitanja i pitanja funkcionisanja države BiH, jer NATO neće ostaviti neriješenu situaciju na Balkanu”, pojašnjava Nedžad Ahatović.

Dodaje kako je neophodan dolazak NATO-ovih trupa ukoliko se EUFOR-u ne produži mandat.

Kada je u pitanju naoru. Srbije, Ahatović ističe da je vojno jačanje povezano sa pojačavanjem političkih pritisaka da prihvati negativan stav prema Rusiji i uvede sankcije koje su ‘kamen oko vrata’ Vučiću i njegovom estabili.

“- Time također Srbija želi spojiti političko djelovanje sa vojnim jačanjem kako bi isposlovala ono što ona želi. Svjesni su da EU ide linijom manjeg otpora i iz tog razloga Srbija pojačava vojne kapacitete, čak je i vojna obuka intenzivirana. Rusija teško može vojne snage prebaciti na prostor Srbije, što ne znači da ne mogu neke druge aparate prebaciti u Srbiju. Oni posjeduju kanal za destab. Sjetimo se da je 2014. godine Krim za 16 sati upravo zahvaljujući kanalima destabi.”, kazao je Ahatović.

Komentari su zatvoreni