NEKA IM JE NA ČAST: Ovo su zastupnici koji su, u jeku poskupljenja, povećali sebi platu za 500 KM

Ono što je šokiralo bh. javnost jeste da su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata – dok se nešto ranije govorilo samo o povećanju za vojnike i policajce.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine u prvom čitanju jučer je usvojio budžet institucija za 2022. godinu. Tako će ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznositi 1.073.600.000 KM, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Ono što je šokiralo bh. javnost jeste da su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata – dok se nešto ranije govorilo samo o povećanju za vojnike i policajce.

Još jučer se o ovome oglasio zastupnik u Predstavničkom doma Damir Arnaut koji je jasno dao do znanja kako povećanje plata od 95 miliona KM nije fiskalno odgovorno.

On je i pojasnio da se plate političarima povećavaju za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili, ipak, vojniku za 70 do 80 KM.

Foto: Twitter/ Damir Arnaut: Glasanje za i protiv povećanja plata

Povećanje osnovice plate svima zbog različitih koeficijenata značilo bi da bi plata predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji bila povećana 500 ili 600 KM, a nekom službeniku 50 do 100 KM.

Tako su za povećanje plata glasali: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

A protiv povećanja plata su, osim Arnauta, bili i Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, te Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

A da vas i podsjetimo: cijena litra dizela danas se kreće od 3,56 do 3,76 KM, što direktno utječe i na cijene namirnica koje se iz dana u dan sve više povećavaju. A plate – ostaju iste. Osim ako ste državni službenik.

(Radiosarajevo.ba)

Komentari su zatvoreni