Nekada u Zvorniku, od danas u Tuzli: Mujo i Emsudin 25 godina poslije, opet zid do zida…

U Tuzli su danas dodijeljeni ključevi za 20 stanova koji su u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini na trajno korištenje dobile porodice izbjeglih i raseljenih osoba, ali i drugih osoba koje su u stanju socijalne potrebe.

 

 

– Prošle godine smo podijelili dvadesetak stanova porodicama koje se ubrajaju u najranjivije kategorije. Žutu zgradu smo podigli zajedno sa donatorima, i u prizemlju izgradili ambulantu i prostor za Mjesnu zajednicu Ši Selo. Lijepo je bilo vidjeti sreću na licima djece, žena i muškaraca, koji su se u životu rijetko radovali. Danas, 7. 12.2017. godine, sličan prizor. Ministrica za ljudska prava BiH Borovac, predstavnik EU, najvećeg donatora, Vannini, predstavnici američke ambasade, entitetskih ministarstava, OSCE-a, UNHCR-a, susjednih država, moji saradnici i ja, dijelimo ključeve za 20 stanova. Utiske sa današnje dodjele ključeva prenosi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na zvaničnoj Facebook stranici, uz prepričavanje nesvakidašnje anegdote koja je potom uslijedila:

 

Raduje me radost onih koji se dugo nisu radovali

– Dolazimo svečano otvoriti, tek izgrađenu bijelu zgradu, čiji su zidovi spojeni sa prošle godine izgrađenom, žutom. Obilazimo stanove i stanare. Ulazim u stan broj 5 na prvome spratu, dočekuju me nasmijani Mujo Hamzić i Mirzana Rahimić, sa njima izlazim na, balkon, koji je od danas njihov. Sa balkona, susjedne, prošle godine izgrađene zgrade, smiješi nam se muškarac. On i Mujo silno se obradovaše jedan drugome. Balkoni su blizu, zidovi dviju zgrada jedan su uz drugi, dva čovjeka se rukuju.

– Ovo je čudo – govori uzbuđeno Mujo i nastavlja – prije 25 godina, Esmudin i ja smo živjeli u Zvorniku u dvije, baš ovako zalijepljene kuće, zid do zida.

Od početka rata, od devedeset druge, nisam ga vidio. Evo nas ovdje, 25 godina poslije, opet zid do zida… Mujo i Esmudin se smiju i rukuju, da pokažu koliko su opet blizu, novinar Nedim Begic ih fotografiše, Mirzana plače. Sunce u nas koso uperi zrake, Mirzanine oči se napuniše suzama.

Jel zaplakala od radosti ili od tuge zbog neskrivljene a proživljene patnje u vremenu od razdvajanja, do ponovnog spajanja, Mujinih i Esmudinovih zidova? Ili je u pitanju i jedno i drugo?

 

 

(Tuzlanski.ba)

Komentari su zatvoreni