”Nema Dodik gumicu kojom može izbrisati genocid”

0

Nema Milorad Dodik tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici, ukazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

 

 

Naglasio je da nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici.

”Kao što zdrav um ne može prihvatiti činjenicu da je neko mogao izvršiti genocid, tako ni Dodikovi pokušaji negiranja stradanja u Srebrenici i okolnim mjestima ne mogu biti prihvaćeni”, rekao je Hadžiomerović.

Pozvao je entitetskog predsjednika da pročita brojna dokumenata, svjedočenja, spise iz procesa za genocid u Srebrenici.

”Nakon toga neka se upusti u komentare o zločinima nad Bošnjacima srednjeg Podrinja”, ukazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Dodik je nedavno najavio da će od Vlade tražiti da predložiti parlamentu tog bh. entiteta da povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dodik tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

(N1)

Odgovori