Čuvajmo Srebrenicu

Nenad Čanak: Bruka da poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Šešelj

0

I poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem nije oduzet poslanički mandat

Nenad Čanak ocijenio je kao “bruku” to što lideru radikala Vojislavu Šešelju još nije oduzet poslanički mandat, iako je pravosnažno osuđen za ratne zločine.

“I poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem nije oduzet poslanički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u cjelini, a vrlo vjerovatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija”, naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je u aprilu uputio zahtjev Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sjednice, kako bi parlamentu bilo predloženo da Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata.

“Podsjećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest mjeseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sljedećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke”, naveo je Čanak.

Vojislav Šešelj je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine, prenosi Beta,

(Oslobodjenje / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori