Home Novosti Nenad Čanak: Bruka da poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje...

Nenad Čanak: Bruka da poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Šešelj

Nenad Čanak

I poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem nije oduzet poslanički mandat

Nenad Čanak ocijenio je kao “bruku” to što lideru radikala Vojislavu Šešelju još nije oduzet poslanički mandat, iako je pravosnažno osuđen za ratne zločine.

“I poslije sedam mjeseci u Skupštini Srbije i dalje sjedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem nije oduzet poslanički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u cjelini, a vrlo vjerovatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija”, naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je u aprilu uputio zahtjev Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sjednice, kako bi parlamentu bilo predloženo da Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata.

“Podsjećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest mjeseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sljedećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke”, naveo je Čanak.

Vojislav Šešelj je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine, prenosi Beta,

(Oslobodjenje / ZASREBRENICU.ba)

Previous articleVULIN GOVORI ŠTO VUČIĆ MISLI: “Nisu Srbi prijetnja, nego mudžahedini u BiH koji odsijecaju glave kršćanima”
Next articleDEBAKL ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo tri zaključka o BiH, ni riječi o “hrvatskom pitanju”!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.