Čuvajmo Srebrenicu

Nenad Čanak: Srbija ne smije dati garanciju za privremenu slobodu Ratka Mladića

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu Republike Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtjev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića, piše agencija Patria.

 

 

 

Kao što je poznato, optužnica Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugolaviji tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, istrjebljenje kao zločin protiv čovječnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana djela.

Mladić je četrnaest godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na Interpolovoj potjernici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina.

Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

– Ratovi devedesetih godina na svijetlost dana vratili su masovne zločine protiv čovječnosti i predstavljaju tamnu stranicu u historiji balkanskih naroda. Suđenje optuženicima za ratne zločina prilika je da se cijele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime.

Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država – kazao je lider LSV-a Nenad Čanak.

NAP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.