NEPRAVDA: Bivši logoraš dobio novu “kaznu”: Osim 7.625 KM Behadil mora platiti još i 2.500 KM takse!

0

Bivši logoraš, danas povratnik u rodne Miliće Behadil Dizdarević umjesto odštete za 5,5 mjeseci provedenih u logoru Batković, gdje je preživio mučenja i razne torture dobio je da plati “kaznu” tuženoj Republici Srpskoj, piše Patria.

Prvo mu je na kućnu adresu u januaru stiglo rješenje, na koje nema pravo žalbe, da plati 5.000 KM sudske takse i 2.625 KM troškova postupka. Šestog februara ponovo je zakucao na vrata poštar.

Behadil je sada dobio rješenje Porezne uprave RS kojim su povećani troškovi takse za još 2.500 KM! Tako sada Behadil mora platiti Republici Srpskoj 10.125 KM. Taj novac, kaže nema. Nezaposlen je, kao i supruga mu, a školuje troje djece. Žive od očeve invalidske penzije, koji je također dobio rješenje da mora platiti 1.500 KM, jer je i on kao bivši logoraš tužio RS.

Behadil i njegov otac su među nekoliko hiljada bivših logoraša koji su prije 15-ak godina tužili RS. Prvobitno advokat je bio iz Hrvatske, za kojeg se ispostavilo da nema licence za rad u BiH, nakon čega je kaže nam Behadil, neki drugi advokat kojem su dali svi punomoć preuzeo njihove tužbe.

Međutim, umjesto odštete za sve što su preživjeli u logorima, sada dobijaju oni kazne.

Ustavni sud BiH prije godinu dana usvojio je apelaciju Pravobranilaštva RS podnesenu na presude redovnih sudova kojima je RS bila obavezana da fizičkim licima isplati nadoknadu na osnovu nematerijalne štete nanesene hapšenjima i boravkom u logorima.

Tako su pale hiljade tužbi, a žrtvama i logorašima stižu rješenja na temelju kojih oni moraju platiti RS, svako od njih po nekoliko hiljada maraka.

Odgovori