Neriješeni slučajevi ubistava i napada na bošnjačke povratnike u RS-u

Šire područje Kalesije (dio koji je pripao RS-u) i Osmaci (RS)

 

 

– U aprilu 1996.godine u mjestu Mahala kod Kalesije lakše su ranjena dva lica bošnjačke nacionalnosti bombama od strane srpske policije prilikom pokušaja obilaska navedenog mjesta (Halilović Mustafa i Omerović Abdurahman iz Hajvaza).

– U novembru 1996.godine u mjestu Hajvazi, općina Kalesija, područje koje je pripalo Republici Srpskoj, minirano je 8 bošnjačkih kuća, a u mjestu Drvenice minirane su 4 bošnjačke kuće.

– Avgusta 1996.godine u mjestu Mahala došlo je do napada srpske specijalne policijske jedinice na Bošnjake koji su se vraćali svojim kućama, tom prilikom je lakše tjelesne povrede zadobilo 18 bošnjačkih povratnika, dok je Alić Muradif zadobio teške tjelesne povrede od kojih je podlegao dana 29.11.1996.godine u bolnici KMC u Tuzli.

– Avgusta 1996.godine u Zvorniku srpska policija je nosnovano uhapsila Ibralić Ibrahima, sina Reufa iz Kalesije i tom prilikom je zadobio teške tjelesne povrede po svim dijelovima tijela. Od Ibralić Ibrahima je oduzeto putničko motorno vozilo marke “Opel askona” i 6.500 njemačkih maraka.

– Dana 23.12.1996.godine u mjestu Caparde pripadnici policije Republike Srpske lišili su slobode Karić Fejzu, sina Mustafe, a potom ga priveli u policijsku stanicu u Osmacima, gdje su ga fizički zlostavljali i tom prilikom mu nanijeli teške tjelesne povrede.

– Početkom marta 1996.godine u mjestu Bulatovci izvršeno je privođenje u SJB Zvornik Bešić Hazima, sina Pašana, od strane policije RS-a i u toku vožnje je maltretiran i zlostavljan, kada su mu nanešene teške tjelesne povrede.

Ubijeni Bošnjaci u tzv. zoni razdvajanja (područje općine Čelić)

– Avgusta 1996.godine u njivi zv. “Memine vode”, udaljenoj oko dva kiloetra od tadašnje linije razdvajanja, NN lica srpske nacionalnosti ( sumnja se na Ravnogorski četnički pokret) teško je ranjen Agić Alija, sin Rašida, rodjen 1929.godine u Čeliću, koji je istog dana od zadobijenih povreda preminuo.

– U novembru 1996.godine u naselju Gajevi pripadnici MUP-a RS iz vatrenog oružja ubili su Arnautović Mehmeda, sina Behadera, rođenog 1966.godine u Vražićima, koji je navedenog dana pomagao oko smještaja Bošnjaka u Gajevima.

 

Zvornik

 

– Dana 11.10.1996.godine izvršeno je rušenje pet bošnjačkih kuća u selu Jusići. Kuće su srušene uz upotrebu eksploziva od strane Srba iz RS-a.

– Dana 20.09.1996.godine u selo Jusiće vratio se jedan broj građana Bošnjaka, da bi dana 23.09.1996.godine u selo Jusiće ušla veća grupa Srba nakon čega su napali Bošnjake, kamenovali njihove kuće koje su počeli popravljati.

– Dana 11.10.1996.godine u selu Jusići pripadnici MUP-a RS uhapsili su Junuzović Safeta, Muratović Sadika i Ahmetović Envera. Uhapšeni Bošnjaci odvodjeni su u Zvornik, a pod pritiskom IFOR-a isti su pušteni u večernjim satima.

– Dana 12.10.1996.godine grupa naoružanih Srba pokušala je ući u selo Dugi Dio uz pomoć policije, a jedan pripadnik policije otvorio je paljbu iz vatrenog oružja po selu.

– Dana 18/19.11.1996.godine u naselju Klisa i Križevići, općina Zvornik, (tzv.zona separacije) od strane NN počinilaca porušeno je više stambenih i pratećih objekata vlasništvo Bošnjaka.

– Dana 12.01.1997.godine u selu Jusići iz vatrenog oružja (puškomitraljez M-84) iz pravca sela Androvići (RS), NN lica (sumnja se na pripadnike četničkog pokreta) su pucala i pogodila Vejzović Adema koji je zadobio teške tjelesne povrede.

– Dana 21.02.1997.godine u selu Križevići, Snagovo i Caparde na prostoru RS-a gdje su do izbijanja rata živjeli Bošnjaci minirano je sedam kuća.

– Dana 18.03.1997.godine na liniji razgraničenja na raskrsnici puta Sapna-Nezuk, pripadnici MUP-a RS su uhapsili Mehmedović Dževada, sin Muhameda, rodjen 1977.g., invalid bez obje noge. Isti je pretučen, maltretiran i odveden u Zvornik da bi u toku dana bio pušten.

– Dana 15.08.1997.godine oko 09,00 sati u mjestu Laze, općina Zvornik, počinjena su dva ubistva i jedno lakše ranjavanje od strane NN lica sa područja RS ( i ovdje se sumnja na četnički pokret). Uviđajem, kojeg su izvršili operativci MUP-a TK, PS Teočak i pripadnici IPTF-a, utvrđeno je da su NN lica iz zasjede pucala iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su krenuli traktorom na izvlačenje ogrijevnog drveta. Indikativno je da je u avgustu 1996.godine na istom mjestu i na isti način ubijeno jedno lice sa područja FBiH, što upućuje na zaključak da se radi o mogućim istim izvršiocima.

 

Područje općine Teočak

 

– U noći 28/29.05.1996.godine srušen je most na rijeci Janji od strane NN lica. Most je povezivao teritoriju F BiH sa RS-om.

– U noći 14.06.1996.godine u selu Mumbašići, eksplozivom je uništena kuća vl. Čajlaković Alije. Teritorija na kojoj se nalazi kuća je bila u RS-u, a nalazila se na udaljenosti oko jednog kilometra od naselja u teritoriji Federacije.

– Dana 11.09.1996.godine u selu Laze život je izgubio Avdić Redžep iz sela Huseinovići, od posljedica aktiviranja podmetnute ručne odbrambene bombe u snop raži.

– Dana 10.10.1996.godine u selu Mumbašići, koje je prije rata bilo nastanjeno Bošnjacima, eksplozivom su uništene 4 kuće vlasništvo bošnjaka (vl. Mumbašić Seada, Mumbašić Ibrahima, Mumbašić Haruna, Mumbašić Muje).

– Dana 15.10.1996.godine u selu Mumbašići, od strane NN lica, eksplozivom je uništeno 5 kuća (vlasništvo Mumbašić Mehe, Mumbašić Mehmeda, Čajlaković Galiba, Čajlaković Bekrije, Čajlaković Muhameda).

– Dana 16.11.1996.godine u selu Mumbašići, od strane NN lica, eksplozivom je uništeno 5 kuća (vlasništvo Mumbašić Fadila, Mumbašić Jusufa, Kurtić Hasana, Mujezinović Hariza, Čajlaković Idriza).

 

Područje općina Bijeljina, Ugljevik i Lopare

 

– Dana 10.10.1996.godine u zonama povratka Bošnjaka u naseljima Mumbašići, Janjari i Atmačići, opština Ugljevik, RS, od strane NN izvršilaca podmetnute su eksplozivne naprave na stambene objekte istih, tom prilikom je srušeno 5 (pet) objekata, a na nekoliko njih pričinjena velika materijalna šteta. Također, 15.10. iste godine u Mumbašićima su na navedeni način srušena još tri stambena objekta u kojima su prije rata živjeli Bošnjaci. Počinioci ovog terorističkog akta nisu identifikovani.

– Dana 30.04.1998.godine u Bijeljini postavljena je i aktivirana eksplozivna naprava (ručna granata) na kuću imama Hasana ef. Okanovića, tom prilikom je pričinjena znatna materijalna šteta, te izazvana opasnost za živote ljudi. Eksplozivnu napravu je postavilo NN lice, a pripadnici MUP-a RS u Bijeljini slučaj nikada nisu riješili.

– Dana 23./24.04.1999.godine u Bijeljini je od strane NN lica bačena bomba na kuću Hamidović Ibre, koja se nalazila neposredno uz ugostiteljski objekat “Grad” u blizini vodotornja i gradske tržnice. Hamidović Ibro i članovi njegove porodice ovom prilikom nisu povrijeđeni, dok je na objektu pričinjena materijalna šteta. U vezi pomenutog terorističkog akta pripadnici CJB u Bijeljini ili MUP RS nisu dali nikakvo saopštenje.

– Dana 08/09.06.1999.godine u Bijeljini je bačena ručna bomba na kuću Halilović Hajrudina, povratnika iz Njemačke, kojom prilikom nije bilo povrijedjenih, dok je na kući Halilovića pričinjena znatna materijalna šteta.

– Dana 24.04.1999.g., prilikom obrade svojih parcela zvanih Matjevača, naselje Koraj, općina Lopare, RS od strane srpske nacionalnosti pucano je iz automatskog oružja pojedinačnim hicima, u 3-4 navrata na Tufekčić Džemala, njegovu suprugu i na malodobno dijete.

– Dana 24.04.1999.g., iz pravca naselja Gajevi, zaseok Mujići, općina Lopare pucano je iz pješadijskog naoružanja sa 5 metaka na Ibrišimović Muhameda, koji je obrađivao svoju parcelu u blizini naselja Bare. Ibrišimović se udaljio iz njive sa svojim traktorom gdje je u naselju Bare bio zaustavljen od strane pripadnika MUP-a RS, a kada je srpskoj policijskoj patroli opisao događaj – napad oni su izjavili uz podsmijeh da se takvi počinioci ne mogu uhvatiti.

– Dana 19.04.1999.godine u rejonu njive zvana Matjevača je iz pravca sela Mirosavci, općina Lopare, RS, od strane nepoznatih lica ispaljeno 4-5 hitaca iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su vršili obradu parcela.

– Dana 29.06.1999.godine Ademović Hajrudin i Memišević Jasmin su samoinicijativno otišli sa putničkim vozilom vl. Ademovića u naselje Koraj radi obilaska svojih kuća. Oko 19,15 sati dok su boravili u dvorištu Begić Bešlage fizički su napadnuti od strane dvojice Srba, starosti oko 45 godina. Tom prilikom Ademović je zadobio tjelesne povrede u predjelu ledja i desne ruke.

 

Bratunac, Srebrenica, Vlasenica

 

– Početkom januara 1998.godine na zasjedanju SO Bratunac, Simić Miladin, tadašnji predsjednik SO Bratunac i predsjednik SRS-a za Bratunac, izjavio je da su spremni da realizuju povratak 15-20% bošnjačkog stanovništva na područje Bratunca uz uvjet da isti pristanu živjeti u “novoj Jugoslaviji” u čiji sastav pored Srbije i Crne Gore ulazi i RS.

– Početkom avgusta 1998.godine na zasijedanju SO Bratunac, Simić Miladin, predsjednik SO Bratunac, izjavio je da članovima SO Bratunac iz reda Bošnjaka ne može garantovati siguran rad u Bratuncu, jer nema uticaj na lokalnu policiju, kao i zbog reakcije lokalne organizacije “Srpski borci” koji su protiv povratka Bošnjaka u Bratunac.

– Početkom septembra 1998.godine u prostorijama SO Bratunac fizički je napadnut tadašnji vijećnik SO Bratunac iz reda Bošnjaka, Begić Refik, od strane Kljaić Sekule, takodje vijećnik Opštinskog vijeća Bratunac.

– Juna 1997.godine prilikom posjete Bošnjaka Vlasenici od strane jednog broja lica srpske nacionalnosti organizovan je napad na autobuse kojima su se prevozili Bošnjaci, a pri tom im je upućena oštra prijetnja da će ubuduće na njih umjesto kamenja bacati bombe. U ovim aktivnostima kao inicijator i organizator naročito se isticao Obrenović Zoran iz Vlasenice, koji je tokom rata bio pripadnik manevarske jedinice u VRS, te Garić Rade, Višković Goran, zv. “Vjetar”, Došić Veselko, te Stupar Zoran.

– Tokom 1999.godine organizovano je više posjeta Bošnjaka ognjištima i mezarjima na području Podrinja. U dva navrata, prilikom posjete Vlasenici, desili su se incidenti u kojima su Bošnjacima od strane lica srpske nacionalnosti nanesene tjelesne povrede.

– 11.jula 2001.godine snajperskim hicem ubijena je povratnica iz Vlasenice, šesnaestogodišnje djevojčica Melihe Durić.

Komentari su zatvoreni