NEVJEROVATNO: Četnički vojvoda koji je činio zločine u BiH neuračunljiv, neće odgovarati zbog napada

0

Osnovni sud u Nišu obustavio je krivični postupak protiv četničkog vojvode Branislava Vakića, koji je bio optužen za ugrožavanje sigurnosti posjetilaca na projekciji antiratnog dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, 2017. godine u niškom Media i reform centru, koja je otkazana zbog niza incidenata koje su priredili Vakić u zgradi i ultradesničri ispred zgrade Medija centra, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U rješenju u koje je VOICE imao uvid, navodi se da je optužni predlog niškog osnovnog tužilaštva odbačen jer Branislav Vakić boluje od teškog duševnog oboljenja zbog kojeg se liječi u psihijatrijskoj bolnici pa je sud na osnovu medicinskog vještačenja utvrdio da Vakić nije u stanju da prati dalji sudski postupak. Vakiću se na teret stavljalo ugrožavanje sigurnosti okupljenih jer je sa šajkačom i kokardom na glavi, odjeven u maskirnu uniformu, u Medija centru prijetio građanima da će dovesti članove zabranjenog ultradesničarskog pokreta Obraz i “50 maskiranih koljača”. Dio mladića iz Vakićevog društva, koji su sjedili pored njega u sali, zaprijetio je “Vučićevim obezbjeđenjem”, dodajući da “oni znaju sa novinarima“.

“Ovdje ne može da bude nikakva premijera. Uopšte nećemo da dozvolimo. Ovo ćemo da porazbijamo sve. Ovi vas čekaju dole, prebiće vas, bre, ljudi. Prebiće vas”, rekao je Vakić, pored ostalog, u svojim skoro polusatnim prijetnjama pred velikim brojem policajaca koji su obezbjeđivali skup u Medija centru, navodi VOICE.

Vakić se pohvalio kako “nije vjerovao da policija toliko respektuje četnike”

Osim što su mu dozvolili da verbalno nasrće na ljude u sali, policajci su nekoliko puta zamolili Vakića da se smiri jer je narušenog zdravlja. Iako su policajci tvrdili da garantuju bezbjednost svim učesnicima, organizatori su tada odlučili da odlože projekciju dokumentarnog filma, jer je jedna grupa sve vrijeme opstruirala projekciju ispred Medija centra.

U nekoliko navrata ka prozorima Medija centra su, po svedočenju prisutnih, letjele i kamenice. Okupljeni ispred Medija centra prepoznati su kao grupa ekstremnih desničara koji su bili protiv projekcije filma, sa čijom sadržinom nisu ni bili upoznati, a među njima je bio i vodja ekstremističke “Srbske časti”. Nakon projekcije, Vakić se na svom profilu na Facebooku pohvalio kako “nije vjerovao da policija toliko respektuje četnike” i da su “slušali moje zapovijesti i naredbu da svi napuste salu”.

EVO DOKAZA KAKO JE VOJVODA BRANISLAV VAKIČ ATILA IZ NIŠA PLJAČKAO ISTOČNU HERCEGOVINU

Iz službene zabilješke Centra RDB Niš broj 72018 od 09. 07. 1992. godine vidi se kako je Branislav Vakić Atila na svom krvavom putu po istočnoj Hercegovini pljačkao bošnjačku imovinu. Robu je dovozio u Niš i tamo je sa svojim šurakom Purić Varimirom Purektom skladištio u vikendicu u ataru Suvi Do, pokraj Ništa.

Dovozio je teretne automobile mostarskih registracija, čak je opljačkao i vozilo elektrodistribucije iz Dubrovnikka – Zastava 128.
Iz bošnjačkih kuča je pljačkao i u Niš dovozio bijelu tehniku, televizore, video rekordere i kasetofone.
Sa ratišta je od Vojske Republike Srpske krao oružje koje je dovozio u Niš i prodavao.

Sramotno je da je Srbija dozvolila da Branislav Vakić Atila zbog pljačke ubija Bošnjake po istočnoj Hercegovini. Da je vlast republike Srbije znala šta on radi a ništa nije poduzela najbolje dokazuje ovaj dokument.

(SAFF.ba)

Odgovori