NEVJEROVATNO: CIK odbio kandidaturu Ćamila Durakovića

0

Na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija ovjerila je ukupno 36 kandidatskih listi dok su za ostale utvrđeni nedostaci. Kako je rečeno, postoji rok od dva dana za otklanjanje nedostataka.

 

 

Odbijena je kandidatura Svetozara Pudarića jer je utvrđena nepravilnost u smislu prebivališta. S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije BiH, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, navode iz CIK-a.

U cjelosti je odbijena i kandidatura Sejfudina Tokića, koji se kao nezavisni kandidat prijavio utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Njemu je data mogućnost podnošenja žalbe Sudu BiH u roku od dva dana. Naime, Tokić nije uplatio taksu niti je prikupio potrebne potpise podrške.

I kod Ćamila Durakovića, koji se kandidovao za predsjednika RS-a, utvrđene su nepravilnosti. CIK je ustanovio da Durakoviću nedostaje između 100 i 200 validnih potpisa podrške za kandidaturu. Njegova prijava nije odbijena nego mu je data mogučnost da otkloni nedostatke, odnosno da dostavi potreban broj validnih potpisa.

 

 

(Faktor.ba /ZASREBRENICU.ba)

Odgovori