NEVJEROVATNO: Članica Predsjedništva “Naše stranke” brani zloglasnog vogošćanskog četničkog vojvodu

0

Piše: Haris Zahiragić

Jovan Tintor – bivši Predsjednik Kriznog štaba opštine Vogošća, kum Momčila Krajišnika i savjetnik Radovana Karadžića, osuđen je na 11 godina zatvora. Tintor je osuđen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudni rad i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjene u više logora u Vogošći. Između ostalog, optužnica je teretila Tintora da je svjedokinju C-3, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, udario u predjelu stomaka.

Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

Nikada ne zaboravimo zločin nad našom Vogošćom. Ne zaboravimo ni zloglasni logor “Kod Sonje“, poznat po zatočeništvu Bošnjakinja koje je vojska Republike Srpske silovala i ubijala. Među tadašnjom vojskom RS-a logor je bio poznat kao “bordel“, koji, govorilo je tadašnje rukovodstvo vojske RS-a, “služi za podizanje morala srpske vojske“ – ali, prema nekim dokazima, i za “podizanje morala mirovnih snaga”.

Nina Kisić je bila advokatica Tintora – koja je nakon čitanja optužnice kazala sljedeće:

“Mi ćemo dokazati da udruženi zločinački poduhvat nije postojao. Tintor nije bio uključen u bilo kakve kriminalne aktivnosti.” Kisićka je još dodala da su netačne tvrdnje da je došlo do širokog i sistematičnog napada na stanovništvo Vogošće, te da je tu bila prva borbena linija.

Inače, Nina Kisić je članica Predsjedništva njihove “Naše stranke”.

(SAFF.ba / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori