Čuvajmo Srebrenicu

NEVJEROVATNO: Iz džepova građana 20.000 KM za “lične troškove” zločinaca Karadžića i Mladića

0

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica Republike Srpske koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu za 2018. godinu.

 

 

Ovom odlukom se reguliše način i postupak pružanja jednokratnog materijalnog obezbjeđenja lica iz Republike Srpske koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Licima iz Republike Srpske koji se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu utvrđuje se jednokratna novčana pomoć u ukupnom iznosu od 20.000,00 KM za 2018. godinu.

Način, kriteriji i uslovi za korišćenje pojedinačne finansijske pomoći lica koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu utvrdiće se posebnim pravilnikom koji će, uz saglasnost ministra pravde, donijeti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Haški pritvorenici iz RS-a su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji nakon prvostepenih čekaju konačne presude.

Ratko Mladić i Radovan Karadžić dobili su i prošle godine iz budžeta Republike Srpske po 10.000 KM, kako navode u Vladi RS, za „lične troškove“.

U Centru za istraživanje rata i ratnih zločina RS pojašnjavaju da je primanje regulirano Zakonom o saradnji RS s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Članom 22 tog zakona, propisano je da će Vlada RS „posebnim propisom regulirati materijalno obezbjeđenje lica iz RS, koja se nalaze u pritvoru po odluci Tribunala“.

U 2016. su po 10.000 KM, uz Mladića i Karadžića, dobili i Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, a u 2013. RS je podržala 10 haških pritvorenika koji su dobili ukupno 100.000 KM.

 

 

(Index.ba / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori