NEVJEROVATNO: Tužilaštvo ponovo traži pritvor za Dudakovića i ostale

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je žalbu Sudu BiH zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću i 12 ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

 

 

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Sva trinaestorica su uhapšena prema nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Advokat generala Dudakovića Asim Crnalić pojasnio je da je Tužilaštvo BiH podnijelo žalbu zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora i donošenja mjera zabrane.

– U toj žalbi Tužilaštvo je ponovo citiralo neke presude Suda BiH i Ustavnog suda BiH, tako da ja sad moram napisati odgovor na tu žalbu – istaknuo je Crnalić, javio je BIRN-Justice Report.

Odgovori