Nezavisni blok najavio pridruživanje i drugih partija

Osnivačkom skupštinom i zvanično je ‘zaživio’ novi politički projekat u Bosni i Hercegovini – Nezavisni blok. Poslanik ovog bloka u Parlamentarnoj supštini BiH – Senad Šepić izabran je za predsjednika. Nezavisnom bloku, kako najavljuju, mogle bi se pridružiti i određene druge partije, nezavisni načelnici, gradonačelnici.

 

 

 

Osnivačka skupština i prva konvencija Nezavisnog bloka u najvećoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupila je oko 1.500 učesnika i gostiju. Nezavisni blok počeo je i, zvanično i praktično, djelovati kao novi bosankohercegovački politički projekat. Kako se i očekivalo, Senad Šepić, bivši SDA-ovac, inače poslanik ovog bloka u Parlamentu BiH postao je predsjednik. Izabrano je 15 članova Predsjedništva uz 60 osnivača bloka – mahom političara, ljekara, profesora, aktivista. Protiv su, rečeno je na konvenciji – dosadašnje politike svađa i konflikata, odlazaka mladih iz BiH, slabljenja ekonomije, privrede, poljoprivrede, uskostranačkih i porodičnih interesa.

“Mi ćemo sarađivati sa svima onima u Bosni i Hercegovini koji hoće promjenu i drugačiju zemlju. Nećemo sukob. Nećemo svađu. Nećemo politiku okrenutu prošlosti”, poručio je Šepić.

“Vi vidite u samom nazivu da je to blok – znači pridružiće se i određene partije čitave iz sva tri bh. naroda, pridružiće se i drugi nezavisni načelnici i gradonačelnici i mnogi drugi. Znači, zato se i zove blok. Vlast da bi zadržala napravila je tako težak Izborni zakon da je nemoguće da smo drugačije krenuli – trebalo bi 4 miliona, čini mi se, da na sve nivoe konkurišemo kao nezavisni. Sa nekima je već dogovoreno”, otkrio je  Fuad Kasumović, zamjenik predsjedavajućeg Inicijativnog odbora Nezavisnog bloka.

Konvenciju su pismima podrške ili kao gosti podržali iz određenih evropskih stranaka, ali i domaćih – SDP-a, HDZ-a 1990, PDP-a, poslanici DF-a, SDA. Kakve bi mogle biti predizborne ili postizborne kombinatorike – iz ovog bloka nisu htjeli detaljisati.

“Sad u ovom momentu mi smo okrenuti ka tome da promjenimo stanje i da napravimo situaciju u kojoj ta stara politika, koju vi spominjete, neće biti uopšte u fokusu i neće biti potrebno da razgovaramo o tome da li će oni imati kapacitet da uopšte učestvuju u bilo kakvoj vrsti vlasti”, dodao je Šepić.

Politika Nezavisnog bloka trasiraće se u 15 pravaca i sa oko 400 mjera istakli su u rukovodstvu.

N1

Komentari su zatvoreni