Ni traga ni glasa već godinu dana – Porodica Salihu Omerović proglasila mrtvom

Za sedam dana navršava se godina od nestanka Salihe Omerović (54) iz Milačevića kod Srebrenice. Nesretna žena iz Dogloda kod Sarajeva, došla je u posjetu sestri Ramizi u to selu, a nestala je čuvajući ovce u obližnjim njivama.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), na poziv Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ) RS, uključila se u potragu za ženom čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica prijavili članovi porodice.

Specijalna ekipa FUCZ-a, , sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) stavili su se na raspolaganje RUCZ-u.. U potragu su bili uključeni i srebrenička Civilna zaštita, vatrogasci, porodica, komšije i mještani susjednih sela..

Navedene ekipe su dvije sedmice pretraživali terene na tri mjesne zajednice ove općine, ali rezultata nije bilo. Govorilo se da je nestala Saliha viđena u u Sućeskoj i Avdaginoj njivi, gdje su se nakon intervencije, potražne ekipe uvjerile da se radi o lažnoj dojavi.

Brat nestale Salihe, Velija Omerović, za „Avaz“ kaže da su ekipe, a posebno FUCZ učinile sve na pronalasku njegove sestre, ali bez uspjeha. Dodaje da je uz pomoć komšija i prijatelja tokom minule zime ponovo pretresli širi teren područja Milačevića.

-Nažalost, ni traga od moje sestre. Stoga, smo je bez materijalnih dokaza, osim onih o nestanku, zvanično proglasili mrtvom i ona je za porodicu, komšije i prijatelje ,rahmetli- s tugom nam je kazao Velija Omerović.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close