Čuvajmo Srebrenicu

NIKOLA ŠPIRIĆ U PANICI: „Članovi SDS-a i PDP-a treba da napuste Klub SDA, ako Selmo Cikotić prođe sve provjere…“

0

Vrlo je bitno da usvojimo budžet i korekcije Izbornog zakona da bi bili održani lokalni izbori u Mostaru, a važno je i da budu završena imenovanja po procedurama koje su provedene, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” član Kolegija Doma naroda BiH Nikola Špirić, koji 28. juna preuzima osmomjesečno predsjedavanje ovim parlamentarnim domom.

Osim ovoga, Špirić kaže da je vrlo značajno da delegati rade sve što je potrebno u vezi sa 14 uslova Evropske unije.

– U interesu svih građana i u Republici Srpskoj i u FBiH je da ti uslovi budu ispunjeni i to će svakako biti jedan od značajnih poslova i prioriteta – kaže Špirić.

Da li očekujete da će pred Dom naroda i u periodu Vašeg predsjedavanja stizati akta koja u Predstavničkom domu prođu bez podrške većine srpskih poslanika?

– Dom naroda ima svoju svrhu i sve što nije nacionalni interes Srba, a eventualno prođe u Predstavničkom domu glasovima SDS-a, PDP-a i federalnih partnera, u Domu naroda će doživjeti sudbinu kakvu treba da doživi. Mi nismo slobodni strijelci i imamo obavezu da se držimo stavova institucija Republike Srpske.

Očekujete li da će konačno početi da funkcioniše parlamentarna većina koju čine stranke koje su postigle sporazum o formiranju Vijeća ministara?

– Jedna je situacija u Predstavničkom domu, a druga u Domu naroda. Volio bih kada bi i delegat SDS-a u Domu naroda osjetio pripadnost tom klubu, jer smo mi Klub Srba, a ne stranački klub. Očekujem da dođe do korekcije politike onih koji su sada opozicija, a vrte se oko Adila Osmanovića. Naprosto je nelogično da predstavnici SDS-a i PDP-a pripadaju Klubu SDA i moja poruka je da se vrate u srpski klub, gdje im je i mjesto, uz sve nesporazume koje možemo imati i koji su često i logični.

Šta će dominirati tokom izborne kampanje i da li će utjecati na rad i efikasnost Doma naroda?

– S obzirom na to da su u pitanju lokalni izbori, smatram da bi trebalo da dominiraju lokalne teme. Naravno, neizostavne će biti i generalne teme, poput migrantske krize i kovida-19, kao i regionalni problemi. Ipak, očekujem da dominiraju lokalne teme i da građani biraju najbolje i najsposobnije, ali bojim se da oni koji nisu spremni na izbore, jer znaju kako stoje u očima građana, ne učine sve da prolongiraju izbore.

Šta bi to značilo, s obzirom na to da je zbog prolongiranja već sada izvjesno da će sve lokalne zajednice u novu godinu ući s odlukama o privremenom finansiranju?!

– Tako je, već je napravljeno mnogo problema, a svako dalje odgađanje samo bi usložnilo probleme u lokalnim zajednicama i zato nikako ne bi bilo dobro da to bude urađeno. SNSD i dalje ima stav da je trebalo da izbori budu održani prve nedjelje u oktobru, ali odgođeni su za 15. novembar. Svako dalje odgađanje delegitimisalo bi demokratske procese u BiH.

Da li očekujete da Selmo Cikotić bude izabran za ministra sigurnosti i da li je moguće da SDA bježi od preuzimanja odgovornosti s obzirom na sve probleme koji stoje pred Ministarstvom sigurnosti, prije svega kada je riječ o migrantskoj krizi?

– Ne mislim da oni izbjegavaju odgovornost, njima je stalo da dođe do imenovanja. Vidjećemo kakav će biti stav, ali ako prođe sve provjere i procedure i ako ga predloži predsjedavajući Savjeta ministara, a mi smo iz iste partije, ne vidim zašto bismo se drugačije ponašali na drugim adresama.

(SB)

Odgovori