NIŠTA NOVO IZ SRBIJE: Većina beogradskih studenata misli da Ratko Mladić ima pozitivnu historijsku ulogu

0

Istraživanje „Generacije i politika”, čiji su dio ovi podaci, obavila je šestočlana ekipa studenata u okviru predmeta Metodologija političkih nauka. Rezultate ispitivanja kako različite generacije građana vide sporne političke teme u Srbiji akademci su juče predstavili u amfiteatru FPN-a. Njihova anketa obuhvatila je 1.077 ispitanika različitih generacija, od kojih 40,6 posto živi na selu ili u varošici. Prosječna starost ispitanih je 43 godine, a 54 odsto obuhvaćenih uzorkom su žene.

 

 

Studenti su ispitivali i omiljenost Slobodana Miloševića naspram naklonosti Zoranu Đinđiću. Rezultat pokazuje da je Milošević dobio 64 posto negativnih ocjena, i to najviše od najmlađe generacije, koja ima između 18 i 25 godina (24 posto). Pozitivan glas u najvećem broju slučajeva dali su mu najstariji ispitanici, koji imaju više od 65 godina (60 posto).

Đinđić je ukupno dobio 33 posto negativnih glasova, a najvjernija mu je bila generacija koja obuhvata aktere čuvenih petooktobarskih promjena i ima između 37 i 49 godina (77 posto).

Bitka između Tita i Draže u Srbiji izgleda nikada neće biti okončana. Barem kada je o mjerenju na skali omiljenosti riječ. To pokazuje i najnovije istraživanje studenata beogradskog Fakulteta političkih nauka – FPN, u kojem je u „tijesnom” rezultatu 59,2 odsto njih ocijenilo istorijsku ulogu Dragoljuba Mihailovića kao pozitivnu, dok isto o Josipu Brozu Titu misli 59,1 odsto ispitanih, piše Politika.

Da Ratko Mladić ima pozitivnu istorijsku ulogu misli 59 posto ispitanih, a da je stradanje Bošnjaka u Srebrenici bio zločin, ali ne genocid, kaže njih 57 posto. Za opredjeljenje da je riječ o genocidu glasalo je 21 posto najmlađe generacije i samo sedam posto najstarijih građana.

Na pitanje ko je lider vaše generacije najmlađi ispitanici, sa 65 posto glasova, izabrali su Aleksandra Vučića, dok je Zoran Đinđić, sa 52 posto glasova, lider generacije koja ima između 25 i 35 godina.

Za Josipa Broza Tita kao svog vođu opredijelilo se 60 posto ispitanih koji su stariji od 70 godina.

 

 

(SB/Nedeljnik.rs)

Odgovori