NISU MOGLI U SREBRENICI PA MU SPOMENIK PODIGLI U ISTOČNOM SARAJEVU: Zahvalnost zbog uloženog veta na Rezoluciju o Srebrenici

Ambasadoru Ruske Federacije Vitaliju Čurkinu, u znak zahvalnosti zbog uloženog veta na Rezoluciju o Srebrenici u Ujednjenim nacijama, sutra će biti podignut spomenik u Istočnom Sarajevu.

 

Otkrivanje spomenika planirano je za 12 časova ispred zgrade muzeja u ulici Cara Lazara u Istočnom Sarajevu, kažu Iz Istočne alternative, koja je inicijator ovog projekta.

Nakon što to nisu uspjeli u Srebrenici u julu, Udruženje “Istočna alternativa” će spomenik nekadašnjem ambasadoru Ruske Federacije pri UN-u Vitaliju Čurkinu otkriti sutra u Istočnom Sarajevu.

Kako je izjavio Vojin Pavlović, koji je bio jedan od glavnih protagonista  inicijative da se u Srebrenici postavi spomenik Čurkinu, ovim činom žele da mu odaju počast kao zaštitnika srpskog naroda pred UN-om, jer je stavio veto na rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici.

Iako se za spomenik u Srebrenici najavljivali da će biti težak nekoliko tona, ovaj koji se otkriva u Istočnom Sarajevu očigledno neće imati takve gabarite.

Spomenik će imati ploču na kojoj je ispisan tekst, visok je oko metar i po, a na njegovoj poleđini piše “ZAHVALNO SRPSTVO I NAROD REPUBLIKE SRSPKE”.

Suorganizatori sutrašnjeg događaja je ambasada Ruske Federacije u BiH i Opština Istočno Novo Sarajevo.

Vitalij Čurkin bio je izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine. On je uložio veto, u ime Ruske Federacije, kad je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

U međuvremenu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik posthumno je odlikovao Čurkina.

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)

 

Komentari su zatvoreni