Njemačka reportaža o zloglasnom logoru Manjača: Pogledajte razgovor sa logorašima 1992. godine (VIDEO)

Pozivamo vas da pogledate njemačku reportažu snimljenu 1992. godine u koncentracionom logoru Manjača koji se nalazio na planini Manjača u blizini Banja Luke.

 

 

U zloglasnom logoru Manjača su vlasti i vojska Republike Srpske držale bošnjačke i hrvatske zatvorenike, a nazivali su ga “sabirnim centrom”. Logor je prvenstveno služio za nasilno pritvaranje civilnog stanovništva, premlačivanje, mučenje, silovanje i ubijanje, a sve sa ciljem provođenja etničkog čišćenja.

Logor Manjača je osnovala Jugoslovenska narodna armija (JNA) tokom agresije na Hrvatsku 1991. godine, kako bi zatvorila stotine hrvatskih ratnih zarobljenika.

Kada je nakon toga 1992. započela srpska agresija i na Bosnu i Hercegovinu, bošnjački zatvorenici su ubrzo svojim brojem nadmašili hrvatske zatvorenike.

Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata, a logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke.

Logor je zatvoren krajem 1992. zbog međunarodnog pritiska, ali je opet na neko vrijeme otvoren 1995. godine. Da zločini, koji su počinjeni u ovom logoru ne bi pali u zaborav, Savez logoraša Bosne i Hercegovine 15. novembar obilježeva kao dan sjećanja na zatvaranje ovog logora.

Novinar Marko Jošilo posjetio je Manjaču 1992. godine. Potresan razgovor sa zatvorenicima i uslovima u kojim su živjeli, a koji su prenijeli i njemački mediji pogledajte u video prilogu.

 

 

(armijarbih.net)

Komentari su zatvoreni