NOVA NEPRAVDA Hiljade tužbi odbijeno:Bivši logoraš Behadil Dizdarević mora platiti RS 7.625 KM!

0

Behadil Dizdarević iz Milića dobio je sudsko rješenje na temelju kojeg mora platiti 7.625 KM Republici Srpskoj, jer je njegova tužba protiv ovog entiteta za nadoknadu štete zbog tortura koje je preživio u logoru odbijena. Od tog iznosa 5.000 KM je sudska taksa, a .2.625 KM troškovi postupka.

Rješenje je konačno, Behadil nema prava žalbe, a iz Porezne uprave RS mu je već najavljeno da će krenuti u prinudnu naplatu, odnosno pljenidbu imovine ukoliko ne uplati ovaj iznos, piše Patria.

Rješenje na iznos od 1.500 KM dobio je i Behadilov otac, također bivši logoraš.

– Nemam odakle platiti. Ne radim već treću godinu, dobio sam otkaz nakon što sam operisao nogu. Supruga mi ne radi, školujem troje djece. Živimo od očeve male penzije, koji je nakon operacije karcinoma morao u invalidsku penziju, kaže za NAP Behadil Dizdarević.

On je jedan od hiljade logoraša, kojima na kućne adrese dolaze prvo sudska rješenja, a potom i rješenja Porezne uprave za prinudnu naplatu.

Tražili su odštetu zbog svega što su preživjeli u logorima smrti, a dobili da oni moraju platiti Republici Srpskoj.

– Prije 15-16 godina pozvali su nas iz Saveza logoraša BiH da damo punomoć nekom advokatu iz Hrvatske, kako bi u naše ime podnio tužbu protiv RS. Poslije toga opet su nas zvali da damo punomoć, nekom drugom advokatu, jer se za ovog iz Hrvatske ispostavilo da nema čak ni licence. I evo sada, umjesto da nama plate za logoraške dane, mi moramo njima platiti, pojašnjava nam Behadil, koji je 5,5 mjeseci proveo u logoru Batković.

Nakon izbjegličkog života u Kladnju, vratio se da živi u rodne Miliće. Očeva bolest, on ostaje bez posla, a sada i sudska presuda.

Behadil Dizdarević je samo jedan od hiljade bivših logoraša kojima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja da moraju platiti po nekoliko hiljada KM RS.

Niko od njih nema novca. Ako im budu plijenili stvari koje imaju u kućama, a koje su mukom stekli radeći na nadnice u svojim rodnim mjestima gdje su se vratili nakon logoraških i izbjegličkih dana, ostat će bukvalno bez igdje išta.

Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH prije godinu dana usvojio je apelaciju Pravobranilaštva RS podnesenu na presude redovnih sudova kojima je RS bila obavezana da fizičkim licima isplati nadoknadu na osnovu nematerijalne štete nanesene hapšenjima i boravkom u logorima. Tako su pale hiljade tužbi, a žrtvama i logorašima stižu rješenja na temelju kojih moraju platiti RS.

 

NAP.ba

Odgovori