NOVA POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Nakon Džaferovićevog zahtjeva Ustavnom sudu BiH, stigao odgovor iz Banje Luke…

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS jučer je stupio na snagu i nadležne institucije RS-a sprovodiće taj akt uprkos zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je od suda u Sarajevu zatražio da to zakonsko rješenje bude stavljeno van snage.

Podsjetimo predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je jučer uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ali i dopunu Zakona o republičkoj upravi RS, kojim je predviđena nova republička upravna organizacija – agencija za lijekove i medicinska sredstva RS.

On je zatražio da Ustavni sud ukine neustavne akte, ali i da donese privremenu mjeru, kojom će ih staviti van snage do donošenja konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su “Glasu Srpske” povodom Džaferovićevog zahtjeva da će nastaviti da rade u skladu sa odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i poštivati sve propisane obaveze.

– To zakonsko rješenje prošlo je sve predviđene procedure, od usvajanja od strane Vlade i Narodne skupštine RS do Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske. Donošenje Zakona o uspostavljanju agencije za lijekove RS motivisano je prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva Srpske u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije virusa korona – poručeno je iz resornog ministarstva.

– Oblast zdravstvene zaštite je u nadležnosti RS, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije, a član tri Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite – poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja RS-a tvrde da je proces osnivanja agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH trajao godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, iako se osnivanje te agencije oslanjalo na do tada postojeću Agenciju za lijekove RS-a i na njen rad.

Podsjetimo, SAD su početkom juna uvele sankcije ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenu Šeraniću jer promoviše secesionističke aktivnosti RS-a te je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ali i da bi osnivanje agencije za lijekove RS poremetilo ovlašćenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Komentari su zatvoreni