Čuvajmo Srebrenicu

Nova smjena u Srebrenici?

Odbornici Skupštine opštine će uskoro razmatrati izvještaj o radu JP RTV Srebrenica, što odbornici povratnici vide kao preludij za smjenu direktorice

Mediha Smajić

Na sljedećoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica odbornici će razmatrati izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća RTV Srebrenica. Ova činjenica zabrinula je bošnjačke odbornike okupljene u Klub odbornika povratnika iz SDA i SBiH, koji nisu dio većine u Srebrenici.

Mahmutović i Fejzić

Kako kažu, ovaj izvještaj samo je preludij za smjenu direktorice RTV-a Srebrenica Medihe Smajić, zbog činjenice da je pružila podršku odbornicima koji nisu dio vlasti, a koji ne odgovaraju rukovodstvu Regionalnog i Opštinskog odbora SDA.
– Nova vlast u Srebrenici nastavlja pogubnu politiku smjenom obrazovanih povratničkih kadrova Bošnjaka. Sada je na redu direktorica Smajić, to je javna tajna, i to samo zbog lične podrške koju nam pruža. Ovo je direktan pritisak na nas, jer je Mediha Smajić supruga odbornika Nediba Smajića, koji je dio ove petorke, stoji u saopštenju koje su potpisali Alija Tabaković, Begija Smajić, Nedib Smajić, Almir Muminović i Almir Dudić, bošnjački odbornici koji nisu ušli u srebreničku vlast.

Nova smjena bošnjačkih kadrova u Srebrenici

Podsjećamo, po okončanju izbora srebrenička SDA, uz instrukcije iz Regionalnog odbora SDA i predsjednika Dževada Mahmutovića, odlučila je zanemariti rezultate kandidata za odbornike, ali i stranačke dogovore, te je sa svoja dva kandidata, a bez saglasnosti svih izabranih, ušla u vlast sa srpskim strankama i sa dva odbornika SDP-a. Nakon toga, pet odbornika povratnika iz SDA i SBiH formirali su pomenuti klub i odlučili djelovati iz opozicije.
I iza ovakve odluke, navode iz Kluba povratnika, stoji Mahmutović, a pokušava je provesti preko Hamdije Fejzića, predsjednika SDA Srebrenica i aktuelnog predsjedavajućeg SO Srebrenica.
– Umjesto da bošnjačka manjima u srpskoj većini štiti interese svakog Bošnjaka povratnika i rješava njihova pitanja u svim sferama života, oni još jednom udaraju na dokazane i iskrene Bošnjake patriote, a sve zbog vlastitih interesa, navodi se dalje u saopštenju.
I direktorica Smajić oglasila se saopštenjem. Podsjećamo, ona je već jednom smijenjena sa ove pozicije i to 2015. godine, kada je poslala otvoreno pismo stranačkim liderima Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću, Fahrudinu Radončiću, Nerminu Nikšiću i Ameru Jerlagiću, kritikujući rad njihovih predstavnika u SO Srebrenica i pokušaj vršenja političkog pritiska na RTV Srebrenica. Ombudsmeni BiH su smjenu okarakterisali kao politički motiviranu.
Slično se dešava i sada.

– Ja kao Srebreničanka podržavam ovih pet odbornika, to je moje pravo. Kao direktorica RTV-a Srebrenica nisam prekršila kodekse ponašanja i profesije, tako da smatram da je ovo politički obračun sa mnom, jer ne odgovaram političkim snagama u Srebrenici. Na ovu poziciju planiraju dovesti osobu srpske nacionalnosti, koja je bila na listi SDP-a, a koja ima završenu tek srednju školu, kazala nam je direktorica Smajić.

Namjere ima

Na ovaj način, kazala je Smajić, krši se Statut javnog preduzeća, a ova medijska kuća stavlja se direktno pod političku kontrolu.
Hamdija Fejzić nam je kazao kako u ovom trenutku ne postoji namjera za smjenu direktorice Smajić, ali da će se to vidjeti nakon što se razmotri izvještaj o radu RTV-a Srebrenica, koji se na narednoj sjednici nalazi prema planu rada Skupštine.
– Ovo je redovan izvještaj i niko nije spominjao smjenu. Ali, ukoliko izvještaj pokaže da nije dobro radila, naravno da ćemo inicirati smjenu. Ona je zaposlenik Opštine, a po svemu što smo dosad vidjeli, ona radi protiv svog poslodavca. Međutim, o eventualnoj smjeni će odlučiti samo njen rad i izvještaj koji bude razmatran, kazao nam je Fejzić.
Kako će izvještaj ocijeniti odbornici SO Srebrenica, ostaje da se vidi, kao i to koliko će u donošenju konačne odluke značiti činjenica da preduzeće u ovom trenutku posluje pozitivno i da redovno izmiruje plate i druga primanja radnika.

Izvor Oslobodjenje