Nova, ustaško- četnička koalicija ?

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija

Evo, danas još više jada iz Mostara grada. Upravo, poslije odavanja pijeteta svim žrtvama Srebrenice, ožalošćeni smo, jadni i bijedni, jer sve to oplakujemo. Nama mostarcima, se dešava u kontinuitetu, još veći i nadolazeći fašisoidni događaj, na današnji dan srpskoga praznika Petrovdana, stvaranjem nove ustaško- četničke koalicije. Kakve li ironije, sa tragikomičnim sadržajima, upravo od strane ovih istih recidiva agresorske ideološke nakaze, koji su pohodili ovaj grad, sa istoka i sa zapada 90-tih godina, uništavali ga do urbicida i genocida njegovih građana.
Kakvu li to igru, u gradu Mostaru, nastavljaju ti agresorski elementi, u likovima i nedjelima, orguljaša i guslara, Dragana Čovića i Milorada Dodika ?

Nažalost, na današnji srpski praznik Petrovdan, u gradu „ slučaja „ Mostaru, pojavili su se i ovi apostoli, tumači i kreatori velikohrvatskih i velikosrpskih, nakaradnih i nacionalističkih i neofašističkih inicijativa, upravo u njihovim likovima.
Umjesto, da su svoje posjete i susrete u ovom gradu, posvetili sjećanju na svoja nedjela, odavanjem počasti i pijeteta njihovim žrtvama, od Uborka, Heliodroma, Dretelja i brojnih svojih logora smrti, te svoje ubojite i neljudske fašisoidne reakcije i aktivnosti od 09.maja 1993. godine, uz iskreno i duboko izvinjenje komšijama Bošnjacima iz ovoga grada i širih prostora Hercegovine, upravo koaliraju, u namjerama da opet svojim komšijama smisle nove i još gnusnije nakane.

Da li su i Bogom dati ovi naši apostoli? „ Čistokrvni „ veliki Hrvat, orguljaš i ekskluzivni predstavnik svehrvatskog roda Dragan Čović i guslar iz Laktaša, ili kako i sam kaže Milorad Dodik, „ Stidi se da ga nazovu Bosanac… „ onda bih ga nazvao, najobičniji „ posranac „.
U svoje vrijeme, u istome danu vladar Neron je kaznio svoje apostole Petra i Pavla, na svoj način, a nama se nadati, da će i naši građani znati kazniti na odgovarajući način i ove svoje nametnute i samoproglašene predstavnike svoga roda.
Stidim se i sramota me je i pomisliti, da budem Srbin Bosanac, da mi u moj grad Mostar, dolazi neki guslar i opančar Milorad Dodik, kao predstavnik našeg srpskog roda. Neka ga tamo negdje, što dalje od ovih prostora, u nebeskim mitskim svodovima svoga nacionalističkog smetljišta, a njegov „ jaran „ i samozvani akademik Dragan Čović, neka i dalje svome hrvatskom rodu prodaje „ m..a za bubrege „.
Neka sanjare nedosanjane snove o svojim genocidnim tvorevinama, Herceg Bosnom i Republikom Srpskom, ukoliko mogu mirno spavati nečiste savjesti i sa slikama lobanja svojih komšija, koje su ugradili u temelje tih tvorevina.
Kakva li je bila istinska svrha ovoga današnjeg sastanka, u stvaranju nove ustaško- četničke koalicije, ako znamo da su u nedavnim i prošlim vremenima svi susreti i dogovori dvojice uvijek bili na štetu trećeg u ovoj nam “mutnoetničkoj državi”, koji su redovno izazivali sukobe i dovodili i do ratnih dejstava. Zašto to i dalje činiti i kome to odgovara, samo nacionalistima i ekstremistima, kriminalcima kojima je naše sudstvo stalno za petama, ali ih još uvijek nije sustiglo.
Kao građani i narodi koji godinama čekaju istinski pristup povoljnog rješavanja svoga statusa u funkcionalnoj državi, u kontinuitetu nam se serviraju i održavaju nekakavi međukafanski stranački dogovori i kuhaju otrovne kaše. Svakako, željni smo institucionalnog djelovanja i dogovaranja, isključivo ispod svodova, prije svega, Parlamenata, transparentno i odgovorno i na koncu veoma efikasno.
Siguran sam, da mostarski Srbi sa ideologijom ovoga svoga novoga „ apostola „ iz Laktaša Milorada Dodika, nikada sreće neće imati. U tome im neće pomoći i svi „ dodikovci „ ni vladika, a našim susjedima Hrvatima, prepuštam odgovor, uzoritog sv. Pape Franje: “Bože mi oprosti, radi njih griješim, svoju plemenitu dušu!”

SAFF

Komentari su zatvoreni