NOVE SRPSKE PROVOKACIJE: Veliki portret zločinca Ratka Mladića osvanuo na zgradi

0

Veliki baner sa likom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u BiH, istaknut je na jednom od fočanskih solitera u centru grada.

 

 

Riječ je o zgradi koja je 9. januara korištena kao centralni objekat za postavljanje zastava i likova svetaca, a danas je u centru pažnje zbog lika osuđenog ratnog zločinca koji prkosi pokušaju ostvarenja suživota.

U Foči je od 1992. godine do kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, ubijeno 2.752 nesrba, uglavnom Bošnjaka. Radilo se o sistematskom etničkom čišćenju kojeg je sprovela prvenstveno VRS na čelu s Mladićem.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine 75-godišnjeg Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-1995. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest općina (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča) – prenosi Klix.

Odgovori