Čuvajmo Srebrenicu

NOVI NASRTAJ SUSJEDA NA NAŠU ZEMLJU: Ljubić i Brkić u Saboru Hrvatske predlažu deklaraciju o BiH

0

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH. Cilj Deklaracije je da nadležne hrvatske institucije trebaju ojačati ustavni i stvarni položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić je rekao da je bilo potrebno da se deklaracija doradi u smislu prohodnosti kroz Hrvatski sabor i da se terminološki ispegla da se ne ostavi nikome prostora da se, kako je rekao, njihovo legitimno zalaganje za položaj hrvatskog naroda u BiH iskoristi za bilo kakve napade. S obzirom na to da su pojedini saborski zastupnici bili mišljenja da je Deklaraciju potrebno doraditi, predloženo je upućivanje prijedloga ovog dokumenta klubovima zastupnika da do ponedjeljka daju prijedloge i amandmane.

Milijan Brkić (HDZ) složio se da je potrebno jedinstvo, zajedništvo i suglasje svih političkih stranaka oko Deklaracije kao jaka politička poruka iz Hrvatske kako Hrvatima u Hrvatskoj, tako i Hrvatima diljem svijeta i svim političkim predstavnicima u BiH i međunarodnoj zajednici, ali i istaknuo da se Deklaracijom mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka tražeći vraćenje dijela teksta iz prijašnje verzije.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić dodala je da se tekst nije mijenjao, nego samo sažimao kako bi bio čitljiviji i koherentniji. “Bilo bi dobro da se usvoji jednoglasno jer ozbiljna su vremena pred nama i puno zemalja uopće ne razumije o čemu se radi i što je problem”, rekla je.

(SB)

Odgovori