Čuvajmo Srebrenicu

NOVI ŠAMAR DODIKU I ČOVIĆU: Ambasada SAD-a osudila napad na službenike CIK-a

Ambasada SAD-a u Sarajevu izrazila je punu podršku Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u naporima da implementira Izborni zakon i istraži neregularnosti dokumentirane u Srebrenici, Doboju ili bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici, saopšteno je iz Ambasade.

Uloga Centralne izborne komisije u stvaranju povjerenja građana u izborni proces je od vitalnog značaja, istaknuto je u saopštenju na službenom Twitter nalogu Ambasade.

“Politički lideri s legitimnom zabrinutošću oko integriteta izbornog sistema trebaju podržati zdravorazumska poboljšanja opisana u preporukama ODIHR (OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava) i Venecijanske komisije umjesto da podrivaju legitimitet bh. institucija”, poručeno je u saopštenju, koje je objavljeno dan nakon što je CIK poništio rezultate lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.

Iz Ambasade SAD-a su, također, poručili kako nema mjesta govoru mržnje ili ličnim napadima na javne službenike.

“Pozivamo političke lidere da se uključe u civilizirani dijalog i promociju tolerancije i poštivanja te da preuzmu odgovornost za unapređenje reformi integriteta izbora tokom 2021.”, zaključuju u Ambasadi SAD-a.

(SB / ZS)