Čuvajmo Srebrenicu

Novinarka iz Srebrenice identifikovala oca Mevlida

0

Srebreničanka Mirela Bektić, novinarka BHT-a iz Tuzle, danas je u Komemorativnom centru u Tuzli identifikovala oca Mevlida, koji je ubijen 1995. godine tokom genocida u Srebrenici.

Kosti Mevlida Bektića, koji je imao 28 godina kada je ubijen, pronađene su na površini na lokalitetu Kameničko brdo na području opštine Bratunac.

Mirela Bektić, koja je u julu 1995. godine imala šest godina, sjeća se da se njen otac posljednji put javio pismom prije pada Srebrenice.

“Pisma su stizala putem Crvenog križa. Tada smo dobili njegovo posljednje pismo u kojem je pisalo: ‘Ženo, čuvaj mi djecu, ja uskoro dolazim’. Poslije toga, od njega nismo dobili nikakvu informaciju”, ispričala je Mirela.

Godinu dana nakon genocida, njena porodica je dobila informaciju koja je stigla od čovjeka koji je preživio strijeljanje u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca.

“Navodno je napisao pismo u kojem je naveo da moj otac i još neki muškarci nikada neće doći na slobodnu teritoriju. To je bilo sve što smo znali”, kazala je ona.

Mirela Bektić, njena majka i brat su 1993. prebačeni za Tuzlu, a njen otac je ostao u Srebrenici nadajući se da će se rat završiti, te da će se moći vratiti i raditi u fabrici.

“Nadali smo se da ćemo ponovo biti zajedno”, dodala je ona.

Dvadeset i tri godine Mirela Bektić i njena porodica su tragali za informacijama i čekali da pronađu kosti njenog oca Mevlida.

“Razmišljali smo da li će nam ovaj dan olakšati ili otežati život. Emocije se ne mogu objasniti riječima. Možda da je kompletno njegovo tijelo pronađeno, možda bi bilo lakše. Radi se samo o glavi i dijelu vilice. Barem ćemo imati mjesto gdje ćemo otići, isplakati se i proučiti Fatihu”, rekla je ova Srebreničanka.

Tokom genocida u Srebrenici, Mireli Bektić su ubijeni djed, nena, rođak koji je imao 16 godina, tetak, ali i drugi članovi familije.

U Tuzli je danas identifikovan i Mirsad Džihić iz Zvornika, koji je imao 32 godine kada je ubijen. Njega je identifikovala sestra Zumreta, koja je kazala da traga za kostima još jednog brata.

Džihićevi posmrtni ostaci, tačnije tek jedna kost, pronađeni su na površini u mjestu Planinci u rejonu Crnog vrha između Zvornika i Osmaka.

(Detektor.ba)

Odgovori