OBAVJEŠTAJNI SLOM U SRBIJI ZBOG PRESUDE NASERU ORIĆU

Ne smiruju se strasti u RS-u i Srbiji zbog oslobađajuće presude za Nasera Orića i Sabahudina Muhića. On je kako poručuju politički prvaci Srbije uvijek kriv – čak i kada ga oslobode tri različita suda, onaj međunarodni u Hagu, onaj kantonalni u Švicarskoj i ovaj državni u Bosni i Hercegovini.

 

 

No, situacija se zakomplicirala kod komšija, jer su krenule žestoke optužbe onih koji su, kako tvrde tamošnji mediji, pomogli Naseru Oriću u oslobađanju od optužbi.

Ne ostaju dužni tužiocima i obavještajcima, pa kažu da je Orić oslobođen, jer je napravljen propust 2015. godine, jer ga Jedinice MUP Srbije nisu spriječile da razgovara sa ključnim svjedokom optužnice, koji je skrivan u Beogradu.

Nekadašnji srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je Jedinica za zaštitu ličnosti MUP-a Srbije koja je čuvala ključnog svjedoka napravila propust i da misli da je to utjecalo na oslobađajuću presudu ratnom komandantu Srebrenice.

Ključni svjedok je Samir Avdić iz Glogove kod Bratunca, bivši pripadnik 28. divizije Armije BiH. On je tri godine čuvan u Beogradu, pod kodnim imenom “Aladin”, a čija je istina objelodanjena u bh. medijima. Niko iz Srbije nikada nije pokušao demantovati navode Avdića, a koji je, podsjećamo, izjavio da je fizički maltretiran i nezakonito pritvoren u Srbiji kako bi svjedočio u slučaju protiv Nasera Orića.

Klupko se počelo odmotavati kada je u javnosti osvanuo razgovor Avdića koji je uspio kontaktirati Orića te mu panično i u očaju poručio. „Ljubim ti noge, čupaj me odavde“!

Iako je Avdić direktno prozvao i Tužilaštvo BiH iz ove institucije nikada nisu dali komentar na ove navode. Aleksandar Vučić, tadašnji premijer nakon hapšenja Nasera Orića i zahtjeva da bude izručen Srbiji, izjavio je da postoje živi svjedoci koji tvrde da su prisustvovali zločinima koje je činio Orić. Znao je Vučić tada za Avdića, koji je kao i O1 u Srbiji čekao početak suđenja.

Vučić je jasno rekao da se radi o Samiru Avdiću, koji je, prema najavama, trebao biti svjedok u slučaju koji se protiv Orića vodi pred Tužilaštvom BiH. Bilo je tragično da politički lider Srbije govori o svjedoku protiv Orića.

Do pravog zaokreta došlo kada je Avdić iznio tvrdnju da su ga sigurnosne službe Srbije uhapsile u Bosni i Hercegovini, prevezle u Srbiju i pet godina držale u pritvoru, kako bi ga natjerale da svjedoči protiv Nasera Orića.

Nasuprot ovim tvrdnjama bračnog para Avdić, Vukčević je rekao da je svjedok Avdić tri godine čuvan u Beogradu, pod kodnim imenom “Aladin”.

Samira Avdića se moglo najlakše slomiti jer je već bio u najužasnijim logorima u Bratuncu. Naime, on je u maju 1992. godine uhapšen u svojoj kući i sproveden i mučen u Sportskoj sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ zajedno sa stotinama bratunačkih muškaraca. U ovoj školi-logoru su se dogodile i desetine najbrutalnijih ubistava. Likvidacije su vršene ispred gomile logoraša koji su to gledali.

Preživjeli iz logora-škole „Vuk Karadžić“ razmijenjeni su za zarobljene specijalce JNA iz Sarajeva i prebačeni u Visoko. Gledaoci TV BiH su mogli vidjeti mladića koji se gušio dok se pokušavao napiti vode i onda se onesvijestio. To je bio Samir Avdić svjedok protiv Orića.

Užasna ratna i poslijeratna tragedija Samira Avdića govorila je o krivici onih koji su ga gurali u klevetu.

Prema Avdićevim izjavama, Tužilaštvo Srbije, uključujući Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine Republike Srbije, Nebojša Jovanović, tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini, te tužioci iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, učestvovali su na isti način i istoj pripremi još nekoliko svjedoka, kako bi napravili potpunu konstrukciju laži protiv Orića.

Niko od prozvanih nije našao za shodno da demantuje navode Avdića.

I dok pljušte optužbe na račun sigurnosnih službi Srbije, naš izvor otkriva na koji način je Avdić izbavljen iz ropstva i prebačen u BiH.

– Bili smo u Beogradu cijelu noć, zabavljali se veselili, bilo je i Beograđanki, do jutarnjih sati smo bili skupa, a onda smo ujutru pokupili Avdića i došli u BiH – kaže naš izvor.

Nadalje, po saznanjima Patrije poznato je da je Avdić u crnom BMW-u dovezen u jednu sarajevsku općinu, sa srbijanskim obavještajcima i u pratnji osoba iz sigurnosnih službi BiH, gdje je predao zahtjev za bh. pasoš.

U svemu je najvažnije spomenuti da je Avdić sam kontaktirao Orića i to nakon što je uspio nabaviti broj telefona koji ne kontrolira srbijanska služba. Nazvao je Orića i iznio mu svoje očajno stanje i ropski položaj i molio za spas. Taj razgovor presrela je SIPA-a.

Na snimku se čuju Samir Avdić i njegova supruga kako mole Nasera Orića da im pomogne. Oni očajnim glasom govore kako su oboje u Beogradu zatočeni, da ih fizički maltretiraju, kao i da su Samiru prijetili da će i sam završiti u zatvoru ukoliko ne bude svjedočio protiv Orića.

Niko još nije sproveo istragu o tim navodima, a dodatno zabrinjava javno žalovanje iz Srbije što im podvala nije uspjela.

Bit će važno u budućnosti preduprijediti slične nakane!

(Izvor: Patria)

Komentari su zatvoreni