Čuvajmo Srebrenicu

Obilježavanje Dana šehida u Potočarima: Pozvane porodice preživjelih da prisustvom uveličaju događaj

0

Građani Srebrenice u Memorijalnom centru Potočari i ove godine tradicionalno će obilježiti Dan šehida.

 

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica i Medžlis Islamske zajednica Srebrenica tako će počast nevino ubijenim žrtvama odati učenjem tevhida za žrtve genocida kao i na drugi način.

– Svake godine Dan šehida obilježavamo u Memorijalnom centru Potočari, i ove godine ćemo imati vjerski program koji počinje u 12 sati. Pozivam porodice preživjelih da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj – kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice će posjetiti mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi, gdje će biti proučen Ja-sin.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra ukopano 6.575 žrtava genocida u Srebrenici.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanje počasti na druge načine.

Odgovori