Objavljeni dijelovi spiska 22 hiljade osumnjičenih za genocid u Srebrenici

0

“Majke Srebrenice” 9. jula predale su njemačkom pravosuđu spisak 22 hiljade osoba za koje sumnjaju da su umiješane u događaje iz jula 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

 

 

Sada se čeka reakcija Njemačke, koja prema međunarodnom pravu ima mogućnost da istraži i procesuira osobe koje se nalaze na njenoj teritoriji.

Al Jazeera je došla u posjed ovog spiska, koji je Vlada RS sačinila 2004. godine.

Podsjetimo, Munira Subašić ispred udruženja “Majke Srebrenice” predala je spisak od 22.000 osoba koje dovode u vezu sa genocidom u tom gradu u julu 1995. godine.

“Meni je danas najvažnije da je s nama tužilac iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Zbog toga, ispred Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, žrtava i svjedoka genocida, poklonit ćemo mu jednu zahvalnicu da se sjeća svega što je uradio. Veliki broj zločinaca još uvijek hoda slobodno. Ispred ove tri organizacije uručit ću mu spisak od 22.000 osumnjičenih za ratne zločine koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici”, kazala je tada Subašić.

“Zamolit ću glavnog tužioca da provjeri sve one koji su u Njemačkoj, da budu privredeni, da odgovaraju, ne u Bosni, već u Njemačkoj. Trebaju nam pomoći da oni koji su počinili genocid da prihvate svoju odgovornost. Ovaj spisak od 22.000 osumnjičenih Vlada RS je napravila 2005. godine”, kazala je Subašić.

On je poručila da navedeni spisak imaju i Sjedinjene Američke Države, te da će ga poslati i ostalim zemljama kako bi, kako je navela, provjerili sve koji su ušli u njihove zemlje.

(Bportal.ba)

Odgovori