Čuvajmo Srebrenicu

Očišćena spomen – ploča na igralištu ispred škole u Srebrenici

Spomen – obilježje na igralištu ispred Prve osnovne škole u Srebrenici koje je podignuto u sjećanje na 74 Bošnjaka koji su ubijeni na školskom igralištu u Srebrenici 12. aprila 1993. godine, kada je i više od 100 ljudi ranjeno, prije nekoliko dana je osvanulo išarano grafitima.

Povezani članci

Udruženje Žene žrtve rata najoštrije osudilo vandalizam…

Sramotno: Logorašica iz Sušice mora platiti 3.500 KM

Spomen – obilježje koje je postavljeno u znak sjećanja na stradale civile oskrnavljeno je na vandalski način od strane nepoznatih počinioca. Bošnjački predstavnici su osudili skrnavljenje spomen – ploče, a danas su zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković očistili spomen – ploču.

– Nakon što smo saznali da je oskrnavljena spomen ploča ispred srednje i osnovne škole podignuta u sjećanje na ubijene civile na igralištu 1993. godine mi smo došli i očistili ploču, te je vratili u prvobitno stanje. Ovo je poruka i nama, ali i svima drugima kako konkretno djelovati. Oni koji skrnave bilo čije spomen – ploče ne trebaju to raditi. Ko god da nešto uradi, ploče će biti popravljene. Uvijek će se neko naći da popravi oskrnavljeno. Ne smijemo skrnaviti i time slati lošu poruku iz Srebrenice, treba pustiti ljude da dostojanstveno tuguju u svome bolu, a ne udarati im na žive rane – poručio je Tabaković.

(RTV Srebrenica)

Loading..