‘Od nečovječnog tvita Radete se ogradila predsjednica Skupštine Srbije, ali ne i Vučić’

0

Njemačka štampa piše o nedopustivom twittu Vjerice Radete, od kojeg se distancirala Maja Gojković predsjednica Skupštine Srbije, ali ne i Vučić, obavio je DW, prenosi agencija Patria.

 

 

U članku pod nazivom “Ustanak u Srbiji nakon degutantnog verbalnog ispada Vjerice Radete”, Tageszeitung piše:

“Postoje stvari koje normalan čovjek ne može zamisliti. Reći bez ustezanja nešto tako strašno i nečovječno kao što je to uradila zamjenica predsjednice Skupštine Srbije Vjerica Radeta, je nenadmašivo”; piše njemački list Tageszeitung.

Radi se o twittu, koji je zastupnica Parlamenta Srbije postavila nakon smrti predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović. Znajući da je Hatidža u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina, muža, dva brata i puno drugih članova familije, koje je ubila srpska soldateska, članica Radikalne stranke Srbije je pokušala da ponizi majku Srebrenice i neposredno nakon njene smrti. Napisala je: “Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti? Muž ili sinovi?”

„Mnogi nisu vjerovali svojim očima. I u Srbiji je Vjerica Radeta doživjela negativne reakcije. Njena šefica Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije distancirala se od ovog twitta nazivajući ga najoštrijom uvredom i interpretirajući ga kao napad na dostojanstvo Parlamenta Srbije.“

Na društvenim mrežama je, piše DW, po prvi put nakon dugo vremena izbila pobuna pristojnih ljudi. Ali ko se još javio? “Od onih koji su na funkciji, niko”, izjavio je Predrag Kojović iz nenacionalističke partije “Naša stranka” iz Sarajeva. Kojović, i sam bosanski Srbin, zatražio je od ambasadora Srbije u Sarajevu, a time i vlade u Beogradu da se nedvosmisleno distancira i izvini. Ali od toga do sada nema ništa. A i kako bi? To što se nije oglasio najjači političar u Srbiji, Aleksandar Vučić, je razumljivo. U vrijeme zločina u BiH, sadašnji predsjednik Srbije bio je i sam član Radikalne stranke i ratni propagandista na TV- kanalu “Channel S” na Palama. U vrijeme genocida u Srebrenici Vučić je bio generalni sekretar i bliski saradnik vojvode Šešelja, koji do danas stoji iza genocida u Srebrenici. Vučić je tada prijetio ubistvom 100 Bošnjaka za smrt jednog Srbina.

Vjerica Radeta se stoga nema čega plašiti, čak ni optužbe u Hagu. 2014. je pokušala da utiče na svjedoke u procesu Vojsilavu Šešelju. Neumorni borac za ljudska prava, predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko je rekla: To samo pokazuje da se duh Srbije veže za vremena Slobodana Miloševića,”, piše Erich Ratfelder u listu Taz.

(PATRIA)

Odgovori