Home Novosti BiH Odbačeni zahtjevi odbrane Ratka Mladića, izricanje presude potvrđeno za 22. novembar

Odbačeni zahtjevi odbrane Ratka Mladića, izricanje presude potvrđeno za 22. novembar

Ratko Mladić

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Paula Falkea.

 

 

U obrazloženju suda se, između ostalog navodi, da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu ljekara koji nije lično progledao Mladića.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alphons Aurrier, navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i ljekara UNDU-a, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahtjeva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea u saopštenju se navodi da sudsko vijeće nije nadležno po tom pitanju već je samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale nadležan da provodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

“Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda”, navodi se u saopštenju.

Branioci optuženog Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Bosnor.com
Previous articleNOVI NAPAD NA POVRATNIKE: Bošnjačkom povratniku komšije Srbi otrovali tri krave
Next articleBreme slobode teže od logora: Nerfid Šehić tužio RS, pa kažnjen sa 2.250 KM
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.