Odbijen zahtjev Ratka Mladića

Sud u Hagu odbio je zahtjev za produženje roka za predavanje žalbe na presudu u postupku protiv bivšeg generala tzv. vojske republike srpske Ratka Mladića, saopšteno je iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

 

U saopštenju se navodi da je odlukom suda 21. decembra 2017. godine odobreno produžavanje roka za podnošenje žalbi na presudu Mladiću.

Iz MMKS navode da je Mladićev zahtjev za produženje roka za 30 do 90 dana, koji je predat 23. februara, baziran na nedovoljno adekvatnim osnovama i na “zahtjevu bez presedana” kada je riječ o Mladićevom “kritičnom zdravstvenom stanju”.

Prema Pravilu 154 iz Pravilnika Tribunala, rok za podnošenje žalbi može biti produžen samo u slučaju da je predstavljen dobar razlog za produžavanje, a da u Mladićevom zahtjevu za produženje roka takav razlog nije predstavljen.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (75), Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Odbrana je najavila da će na tu presudu uložiti žalbu.

Mladića su, krajem maja 2011, u okolini Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije, a suđenje je počelo godinu dana kasnije.

 

Komentari su zatvoreni