Odlaze srebreničke majke: Zumra, Zineta, Mejra, Džemila…

0

Ovog 11. jula u Poročarima će biti ukopano nekoliko desetina žrtava genocida u Srebrenici. Mnoge majke nisu dočekale da ukopaju članove svojih porodica.

 

 

Džemila Delalić izgubila je 32 člana porodice, sinove Salku, Sulju i Sadika. Izgubila je tri brata. Sa svojih pet kćeri i mužem izbjegla je nakon pada Srebrenice. Danas će i ona biti ukopana u Tresuljama u Potočarima. Umrla je u 79-godini života.

Svoj život nakon jula 1995. godine posvetila je borbi za istinu. Svjedočila je na suđenjima u Zagrebu, Beogradu, Hagu.

“Ja sam bila u Srebrenici, gledala sam i Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Sve ih znam. Srpska vojska nam je bacala hljeb kao paščadima. A tri večeri koji je haos i rusvaj u Potočarima bio, to se nikome ne može kazati. Potočari se nikada ne mogu zaboraviti”, kazala je Delalić jednom prilikom.

O njenoj sudbini je snimljen dokumentarni film “Džemila iz Dobraka” je koji govori o nestajanju i traženju istine, o nadi i inatu, o posebnoj snazi jedne obične podrinjske majke i o njenoj neprekidnoj borbi, uprkos svim životnim nedaćama, od traženja posmrtnih ostataka do svakodnevnih prograničkih teškoća. Film je snimljen 2009. godine u produkciji agencije PRIMP iz Brčkog.

 

 

(N1)

Odgovori