Odluka Haga / Presuda Ratku Mladiću krajem novembra

0

Sudsko vijeće Haškog suda izreći će svoju prvostepenu presudu Ratku Mladiću krajem novembra ove godine, a do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja, saopćeno je u četvrtak iz Haga.

 

Prošle sedmice sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se, i pored garancija ruske vlade, vratiti. 

U saopćenju suda se navodi kako je sudsko vijeće u svojoj odluci podsjetilo kako se Mladić nije dobrovoljno predao sudu, već da je izbjegavao hapšenje 16 godina usprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Pored toga, sudsko vijeće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicinski specijalisti u skladu s međunarodnim standardima te da “ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje neriješen”.

U svojoj odluci, sudsko vijeće je primijetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu osobno pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine. Nasuprot tome, u medicinskim izvještajima tajništva i neovisnih specijalista koje je imenovalo sudsko vijeće, Mladić je “viđan” i procjenjivan godinama.

Zbog toga sudsko vijeće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u saopćenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u prosincu prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u junu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

 

Radio Sarajevo

Odgovori