Odluka Žalbenog suda Holandija jako je brutalna poruka žrtvama genocida

Odluka Žalbenog suda Holandije da je ta zemlja 30 posto kriva za smrt ubijenih Srebreničana 1995. godine, koji su bili u bazi holandskog bataljona u Potočarima, je brutalno licitiranje životima koji su 1995. bili u Srebrenici, istakao je bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Holandija se, dodao je, od 1995. godine pokušava izvući od odgovornosti.

 

Copy

 

 

“To je jako brutalna poruka, da vi procjenjujete 30 posto nečijeg života, odnosno odgovornosti za nečiji život. To je sramotno. No, nije to samo Holandija. Imali smo i pitanja odgovornosti članica UN-a, koje su po Povelji bile odgovorne za svoju članici Republiku BiH, pa su to izbjegle pozivajući se na imunitet. Holandija izbjegava odgovornost, ali i poručuje time da je odgovorna“, jasan je Ćamil Duraković.

Osvrnuo se Ćamil Duraković i na inicijativu Istočne alternative o izgradnji spomenika Vitaliju Ćurkinu u Srebrenici, koji je u ime Rusije dao veto na rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN. Takva udruženja, kaže Duraković, pokušavaju preusmjeriti pažnju pred svaki 11. juli.

“Nije čudno to očekivati od Vojina Pavlovića koji vodi Istočnu alternativu. No, čuo sam da načelnik Srebrenice Mladen Grujičić nije dao saglasnost, pa je policija dužna sve to spriječiti. To je poruka uvrede žrtvama“, poručio je Duraković u Dnevniku TV1.

Govorio je i o pripremama za ukop žrtava 11. jula. Aspekt sigurnosti je svakodnevna tema s policijskim agencijama. Posmrtnih ostataka žrtava genocida je nešto manje nego proteklih godina.

 

“Pozivam sve da svoje ponašanje prilagode događaju. To nije manifestacija, nego komemoracija i dženaza za žrtve genocida“, poručio je bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Vijesti.ba

Komentari su zatvoreni