Odvratno: Britanski ‘Economist’ objavio degutantan vic o genocidu u Srebrenici!

Ugledni britanski magazin “Economist” objavio je članak pod naslovom “Bosanski stand-up komičari ismijavaju genocid”.

Tekst se bavi odnosom komičara prema ratu u BiH i političkoj situaciji u zemlji. Kao što i naslov sugeriše, već na samom početku teksta Economist navodi kako im je izvjesni komičar Navid Bulbulija, dok je ispijao Coca-Colu u sarajevskom kafiću na samo nekoliko metara od Muzeja genocida u Srebrenicu, ispričao sljedeći vic:

“Udovica iz Srebrenice je pozvana da identifikuje kosti svoga supruga. Problem je u tome što je masovna grobnica koja je iskopana sadržavala samo muške donje polovice. Ženu su vodili od vreće za tijela do vreće za tijela i pokazivali joj ostatke u svakoj od njih. “To nije on. To nije on. To nije on, govorila je ona. ‘A taj tip čak i nije iz Srebrenice!’

Novinar (nepotpisan u skladu s uređivačkom politikom Economista) tvrdi da ovim vicem baš i nije bio oduševljen, na šta mu je komičar samo slegnuo ramenima i odgovorio da “postoji dobar razlog što ga ne priča na sceni”.

Međutim, kada su u pitanju vicevi o Srebrenici Economist ne zaustavlja na ovome. U nastavku navodi kako im je opet izvjesni Mirko Komljenović iz Banja Luke ispričao vic o “broju paukova Crnih udovica na Balkanu” uz zaključak da ih “u Srebrenici ima najviše”, aludirajući pritom na na više od 8.000 muškaraca ubijenih u genocidu.

altS nekima stvarima na ovom svijetu se ipak ne smije šaliti. Na to nas u krajnjoj liniji obavezuju neke osnovne civilizacijske norme i granice zdravog razuma. Stoga, ukoliko u ovoj zemlji nažalost i postoje ljudi spremni okolo pričati ovakve izopačane i neukusne viceve, također je degutantno da i jedan od vodećih i najuglednijih svjetskih časopisa od njih pravi novinarske priče bez kritičkog otklona.

 

 

Izvor: Slobodna Bosna

Komentari su zatvoreni